'Uitbreiding zuivering Hardinxveld-Giessendam niet nodig'

28 mei 2009 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Een dure uitbreiding van de rioolwaterzuivering van Hardinxveld-Giessendam kan voorkomen worden. Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van Waterschap Rivierenland en de gemeenten Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam. Met andere, minder ingrijpende maatregelen, kunnen waterschap en gemeenten ervoor zorgen dat al het aangevoerde afvalwater gezuiverd wordt en als schoon water in het milieu terecht komt.

Drie belangrijke maatregelen maken de uitbreiding van de zuivering in Hardinxveld-Giessendam overbodig. Ten eerste wijzigen de gemeenten de capaciteit van enkele rioolgemalen. Daarnaast gaat minder waterafvoer naar de zuivering. Dit kan door regenwater niet langer via het riool af te voeren, maar via een apart buizenstelsel naar vijvers en plassen. En tot slot wordt een gedeelte van het afvalwater van Hardinxveld-Giessendam niet naar de eigen zuivering afgevoerd maar naar die van Sliedrecht. Deze maatregelen leiden tot grote besparingen zowel voor het waterschap, de gemeenten als de belastingbetaler.

Waterschap Rivierenland, Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam leggen op 5 juni de afspraken hierover vast in een afvalwaterakkoord. Naast deze afspraken bevat deze overeenkomst ook alle andere afspraken rond riolering en zuivering. Alle gemeenten in het rivierengebied gaan in de komende jaren zo’n integraal afvalwaterakkoord met het waterschap afsluiten. Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam hebben de primeur.

advertentie
advertentie