Hardinxveld-Giessendam staat op culturele kaart

29 mei 2009 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Met wat hulp van kunstenares Marijke Bongers en onder het toeziend oog van wethouder Teun Sluimer maakten de kinderen van groep 1 en 2 van locaties Bellefleur en Pietersweer van basisschool De Driemaster hun felgekleurd versierde driehoeken vast aan het grote kunstwerk. Daarmee voltooiden de kleuters het kunstwerk dat voor de school aan de Pietersweer stond en sloten ze ook het cultuureducatieve project De Ontdekking af. Wethouder Teun Sluimer ontving even later van meerscholendirecteur Ton van Deutekom de culturele kaart voor Hardinxveld-Giessendam en omgeving.

Door Marjanne Dijkstra

In de maand mei gingen de kinderen van De Driemaster allemaal aan de slag met kunst. Ze maakten droomdriehoeken, zelfportretten, zilveren kunstwerken, hangende stokken, tekenden met het thema 'dromen in je hoofd', maakten abstracte kunstsculpturen van klei, volgden een fotoworkshop waarbij verschillende lichtpunten aan bod kwamen en gingen aan de slag met het expressionisme en kunstenaars als Corneille en Mondriaan. Ook gingen de kinderen op excursie; die varieerden van op bezoek aan IHC of drukkerij Prins tot een rondleiding door Slot Loevestein.

De droomdriehoeken hadden geleid tot een megagroot kunstwerk voor de deur van de locatie van de school aan de Pietersweer. Het kunstwerk blijft daar echter niet staan, wist locatieleider Heleen van der Meijden: ,,We breken het gewoon weer af. Alle kinderen kunnen dan hun eigen driehoek mee naar huis nemen, de driehoeken zijn simpel met lappen aan elkaar gemaakt." Ze heeft gemerkt dat de kinderen veel plezier hebben gehad in het werken met kunst, maar in het begin vonden ze het maar moeilijk. ,,De kinderen vroegen zich af of zij dat wel konden, kunst. Maar al snel kreeg ik opmerkingen als 'ik wist niet dat kunst zo leuk was'. We willen wel verder gaan met cultuur, misschien een project met taal met schrijven en poëzie of dans."

Op de culturele kaart staan volgens meerscholendirecteur Van Deutekom zaken aangegeven die te maken hebben met cultuur in Hardinxveld-Giessendam. ,,Maar ook dichtbij ons dorp, tot een kilometer of 25, worden culturele activiteiten gesteld. Zo kunnen mensen in één oogopslag zien wat er in onze regio aan kunst en cultureel erfgoed is te vinden." Wethouder Teun Sluimer (cultuur) toonde zich verheugd met de culturele kaart. ,,Toen ik aantrad als wethouder werd gezegd dat ik ook cultuur in mijn portefeuille had. Maar daar moest ik niet te zwaar aan tillen want 'daar was toch geen geld voor'. Ik heb even uitgehuild, maar toch doorgeploegd, samen onder andere met Ali de Jong van De Koperen Knop. We hebben namelijk heel veel cultuur in en om Hardinxveld-Giessendam als ik denk aan De Koperen Knop, Stichting Dorpsbehoud, TOON, Kunstgebouw en heel veel kunstenaars. Jarenlang hebben we geen geld gehad om aan cultuur te besteden, maar nu we in onze gemeente wat meer bestedingsruimte hebben, kunnen we ook meedoen in financieel opzicht in plaats van alleen meedenken in het wethoudersoverleg van de regio."

advertentie
advertentie