Euser clubkampioen schaakclub De Giessen

31 mei 2009 om 00:00 Nieuws

GIESSENBURG - Het zat er al wekenlang aan te komen, maar het is nu definitief: Kasper Euser is voor de tweede maal clubkampioen van schaakclub De Giessen geworden.

Een mooie prestatie gezien de zware concurrentie die hij kreeg van Jaco Vonk en Tim Schakel. Deze drie gaven elkaar gedurende het seizoen geen duimbreed toe. De drie verspeelden bijna uitsluitend punten tegen elkaar en beschikten over een gelijk aantal verliespunten. Het verschil maakte Kasper gaande het seizoen door een hoger moyenne in de externe competitie.

Toen Kasper, Jaco en Tim elkaar voor de derde maal troffen, was duidelijk dat Kasper verslagen moest worden om hem van het kampioenschap af te houden. Het kampioenschap van Kasper wint dan ook aan glans doordat hij zowel Jaco als Tim wist af te weren en het hoofd óók op zeer kritieke momenten koel wist te houden. Een terechte kampioen derhalve.

Jaco en Tim zouden normaal gesproken vrijwel gelijk op de tweede eindigen, ware het niet dat Tim de laatste weken niet alle ronden speelde en zo minder partijen heeft gespeeld dan Jaco. Tim boekte overigens nog wél een clubrecord: Nog nooit scoorde iemand die als derde eindigde zoveel punten.

Bizarre ontknoping bekerfinale

De bekerfinale ging dit seizoen tussen Jaco Vonk en Louis Rutgers. Jaco kwam in de opening een pion voor, maar Louis had duidelijke compensatie doordat Jaco zijn stukken niet optimaal kon ontwikkelen.

Gaande de strijd leek het erop dat de wedstrijd als een nachtkaars uit zou gaan en zou eindigen in remise doordat beiden niet veel verder konden komen. Niets bleek minder waar. Louis gooide olie op het vuur en begon risico te nemen. Jaco deed vervolgens niet voor hem onder en het spel golfde op en neer met wederzijdse kansen. Het bord vatte vlam, maar toen de kruitdampen waren opgestegen ondernam Louis, met het oog op Jaco’ tijdnood, nog een allerlaatste poging. In een overigens op dat moment overduidelijke remisestelling wees hij vervolgens een remiseaanbod van Jaco van de hand.

Ook Louis’ tijd begon te slinken, maar hij was in de veronderstelling dat er nog een nieuwe tijdcontrole aan zat te komen. In nog steeds nagenoeg dezelfde remisestelling overschreed hij zijn bedenktijd in de veronderstelling dat hij er nog een kwartier bij zou krijgen. Dit bleek niet het geval te zijn en zo eindigde de bekerfinale in een anticlimax voor met name Louis. Eigenlijk zou remise een passende en terechte uitslag zijn geweest. Jaco is door zijn overwinning echter bekerkampioen.

Externe competitie

Het tweede team heeft zijn laatste wedstrijd van de externe competitie met een 6-2 nederlaag tegen het vierde team van Woerden afgesloten. Winst was er voor Arjo van Houwelingen en Arjan Uittenbogaard. Chris Tromp, Rob van Driel, Martijn Koutstaal, Gijs Bos, Henk van Houwelingen en Jan Donkersloot moesten de eer aan hun tegenstanders laten.

In de eindrangschikking van de derde klasse SGS is De Giessen 2 met vijf punten en 26,5 bordpunten uit negen wedstrijden op de achtste plaats geëindigd.

advertentie
advertentie