Zorgen voor lopend financieel jaar

2 juni 2009 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM – Een financiële meevaller van ruim een half miljoen euro voor de gemeente Hardinxveld-Giessendam. Uit de programmarekening blijkt dat de gemeente voor de derde keer op rij geld overhoudt. Het verschil tussen begrote en uitgegeven gelden bedraagt 509.473 euro, waarvan het grootste gedeelte (225.000 euro) wordt gebruikt als algemene reserve voor de huidige economische crisis. In de gemeenteraadsvergadering van vorige week donderdag accordeerde de raad de programmarekening.

Door Marjanne Dijkstra

Behalve 225.000 euro naar de algemene reserve, wordt 147.000 euro besteed aan nog niet afgeronde prioriteiten van 2008, wordt 18.000 euro gereserveerd voor een van Omnivera ontvangen bijdrage voor het MFA, wordt 69.000 euro gestoken in de verzelfstandiging van het onderwijs en 50.000 euro voor het verankeren van rechtmatigheid in de bedrijfsvoering. Onder nog niet afgeronde prioriteiten van 2008 vallen onder andere de structuurvisie voor 't Oog, de Multifunctionele Accommodatie (MFA) en de (tandem)samenwerking.

Die tandemsamenwerking was een punt waar de partijen tijdens de gemeenteraad van vorige week donderdag over spraken toen zij de programmarekening bespraken. Benhard van Houwelingen (T@B) meende dat de tandemrelatie geen 'nog niet afgeronde prioriteit' was: ,,Volgens mij is de tandemrelatie al wel afgerond en dus geen prioriteit meer.” Ook PvdA-fractievoorzitter Kim Putters vroeg zich af wat sinds de laatste gemeenteraadsvergadering was ondernomen om de regionale samenwerking vlot te trekken. Burgemeester Maria Wiebosch-Steeman vertelde dat binnen de regio AlblasserwaardVijfheerenlanden druk wordt gewerkt aan een visie 2030 en beloofde de partijen zo snel mogelijk meer duidelijkheid te geven.

Verschillende partijen vroegen het college van b&w of zij enig zicht heeft op de gevolgen van de economische crisis op de gemeente Hardinxveld-Giessendam. Jan de Vos (SGP) stelde dat het door de gemeente gevoerde financiële beleid haar vruchten afwerpt, maar dat ze de financiën door de crisis niet aan een touwtje heeft. Hij waarschuwde het college voor het uitblijven van gelden uit bouwleges nu woningbouwplannen langer blijven liggen. Ook David Koppelaar (CDA) wees op dat probleem: ,,Projecten gaan niet door en de woningbouw stagneert. Ik vrees dat niet veel meer zal gebeuren.” Kim Putters meende dat wethouder Theo Boerman het geld op een 'sobere, maar rechtvaardige' manier had ingezet en dat de besluiten van het college getuigen van 'bestuurlijke moed'. Ook hij had zijn kanttekeningen bij de economische crisis: ,,We hebben geen idee wat de gevolgen zijn voor ons. En welke impulsen moeten komen voor de werkgelegenheid?” Wethouder Cor de Jong meende dat voor de bouwplannen voor de Koningin Wilhelminaschool/Het Fort in september meer duidelijkheid komt. Ook stelde hij dat de gemeente alles doet aan het afronden van alle bouwprojecten. Wethouder Teun Sluimer voegde nog toe dat het werkloosheidscijfer in de gemeente nog steeds laag is. ,,Tot voor kort lag dit op 1 procent van de beroepsbevolking tussen 16 en 64 jaar. Nu ligt dit op 1,2 procent. Dat is wel een stijging van 26 procent overigens, maar het is nog laag.” Als laatste deed wethouder Theo Boerman een duit in het zakje: ,,Niemand weet hoe de crisis loopt. De problematiek is niet gering, maar we proberen alles voor 2009 op zijn pootjes te houden."

advertentie
advertentie