Signaleringssysteem Zorg voor Jeugd van start

2 juni 2009 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM – In de Alblasserwaard/Vijfheerenlanden en de Drechtsteden is dinsdag het signaleringssysteem Zorg voor Jeugd van start gegaan. Met dit systeem worden problemen bij kinderen en jongeren in de leeftijd van 0 tot 23 jaar vroegtijdig gesignaleerd en geregistreerd. Alle organisaties die hulp verlenen aan jeugdigen of professioneel betrokken zijn doen in principe mee aan Zorg voor Jeugd.

Zorg voor Jeugd is een internettoepassing die eraan bijdraagt dat alle professionals die betrokken zijn bij een jeugdige dat van elkaar weten. Op die manier kunnen hulpverleners sneller en beter samenwerken. Aanleiding voor de ontwikkeling van het signaleringssysteem is de opdracht van het ministerie van Jeugd en Gezin aan alle gemeenten in Nederland om voor 1 januari 2011 een signaleringssysteem in te voeren en daarmee aan te sluiten op de landelijke Verwijsindex Risicojongeren.

In de keten van jeugdzorg werkt een groot aantal instellingen samen. Elke instelling voelt zich vanuit eigen invalshoek verantwoordelijk voor de problemen van en met jongeren. Dat vergt optimale samenwerking, coördinatie, informatie-uitwisseling en afstemming. Dat werkt echter niet altijd vanzelfsprekend. Soms gaat het niet goed en daar is de jongere dan de dupe van. Het is de taak van de gemeente om ervoor te zorgen dat de afstemming tussen instellingen beter verloopt, zodat iedere jongere tijdig die hulp krijgt die hij of zij nodig heeft. Belangrijk is dat één organisatie als verantwoordelijke wordt aangewezen, zodat voor alle betrokken instellingen duidelijk is wie actie onderneemt en bewaakt wat er gebeurt.

In Zorg voor Jeugd wordt vanwege de privacy alleen geregistreerd dat een zorgmelding is gedaan of dat hulp wordt geboden door een hulpverleningsstelling. In het signaleringssysteem wordt de aard van de melding en behandeling niet bijgehouden. Die informatie blijft in het dossier bij de desbetreffende professional of hulpverlener.

Betrokken organisaties

Alle organisaties die hulp verlenen of professioneel betrokken zijn bij jongeren, doen in principe mee aan Zorg voor Jeugd. Dat zijn onder meer de volgende regionale instellingen: GGD Zuid-Holland Zuid, Bureau Jeugdzorg, Opmaat, Rivas, Bouman, GGZ en Bureau Leerplicht Voortijdig Schoolverlaten. Lokaal sluiten op Zorg voor Jeugd aan: peuterspeelzalen, kinderdagverblijven, het onderwijs, politie en justitie en welzijnsinstellingen. In een later stadium wordt het systeem aangesloten op de landelijke Verwijsindex Risicojongeren, zodat signalen ook over de grenzen van de gemeente heen kunnen worden uitgewisseld.

advertentie
advertentie