Geen eigen bijdrage vervoer speciaal onderwijs

2 juni 2009 om 00:00 Nieuws

Christelijke partijen pleitten voor coulantie

H'VELD-G'DAM – Ouders van kinderen die naar speciaal onderwijs gaan, moeten geen eigen bijdrage betalen. Althans, dat vinden verschillende partijen in de Hardinxveldse gemeenteraad. Afgelopen donderdag stelden de partijen de verordening leerlingenvervoer vast, maar niet zonder kanttekeningen.

Door Marjanne Dijkstra

Kees Pille (ChristenUnie) meende dat het goed was dat leerlingenvervoer op maat kan worden geregeld. Ook de overgang naar een systeem met openbaar vervoer juichte hij toe. Toch had zijn partij moeite met het voorstel dat op tafel lag. Een belangrijke wijziging daarin is dat ouders van kinderen die het speciale basisonderwijs bezoeken en aanspraak maken op een vervoersvergoeding een eigen bijdrage moeten betalen als hun gezamenlijke inkomen dat toelaat. Nu gold die eigen bijdrage alleen nog voor ouders van kinderen in het reguliere basisonderwijs met dezelfde randvoorwaarden. Pille: ,,Ouders van kinderen die meer zorg nodig hebben, hebben het toch al moeilijk. Het is vervelend om ze hier ook nog mee te belasten.” De partij had een amendement opgesteld om een zinsnede uit de verordening te schrappen waardoor betaling van eigen bijdrage van de betreffende ouders wordt voorkomen.

De SGP pleitte voor het stapsgewijs invoeren van de eigen bijdrage. Fractielid Arjan Meerkerk diende daartoe zelfs een motie in. De VVD en PvdA zagen niets in de ideeën van de twee partijen. Sanny Kamerman (PvdA): ,,Ik vind het een sympathieke actie, maar ik denk dat die eigen bijdrage nodig is.” CDA'er Paul Letterie sprak deze partijen direct aan: ,,Vindt u niet dat ouders van anders begaafde kinderen meer hulp nodig hebben? Waar is uw warme kant?” Zowel de PvdA als de VVD noemden de invoering van een eigen bijdrage 'niet onrechtvaardig'. Uiteindelijk werd alleen het amendement van de ChristenUnie in stemming gebracht. T@B, ChristenUnie, CDA en SGP stemden voor, VVD en PvdA tegen. De verordening leerlingenvervoer werd wel aangenomen. Meerkerk trok namens de SGP de motie in.

advertentie
advertentie