‘Gallisch dorp’ blijft zichzelf

3 juni 2009 om 00:00 Nieuws

Maar de vastberaden raad van Giessenlanden bleek volstrekt ongevoelig voor de toenaderingspogingen van de A3. ,,Jullie hebben ons er in het begin niet bij betrokken en nu is het allemaal al rond. Jullie weten ook al waar het nieuwe gemeentehuis moet komen.” Maar bovenal: Giessenlanden kiest voor zelfstandigheid, kleinschaligheid en betrokkenheid, met samenwerking met andere gemeenten, wie dan ook.

Giessenlanden wijst toenaderingen af HOORNAAR - Het had donderdagavond in het gemeentehuis van Giessenlanden alles weg van een paringsdans. Twee vertegenwoordigers van de A3-gemeenten (Graafstroom, Nieuw-Lekkerland en Liesveld) pronkten met hun voorgenomen fusie en probeerden met veel vleierij deze bruid, Giessenlanden, binnen te halen. Inzet was natuurlijk de bruidschat; 80 miljoen euro, de opbrengst van de verkoop van het gemeentelijk Woningbedrijf.

Alleen Arie de Leeuw (CDA) vindt dat Giessenlanden zich niet als een Gallisch dorp moet gedragen. Hij ziet niets in de gekozen samenwerking met Leerdam. ,,Het is alleen tot stand gekomen omdat het toevallig klikte tussen de colleges. Maar hoe is dat over tien jaar? Je ziet aan de tandem Gorinchem-Hardinxveld wel dat een plattelandsgemeente niets te zoeken heeft bij een stad. De verschillen zijn te groot.”

Juist de overeenkomsten tussen de poldergemeenten was voor Egbert Hamerpart, CDA Graafstroom, een argument voor de toenaderingspoging van de A3. Hij zag behalve politieke geen enkel verschil. En daar vergiste hij zich nogal in, vindt de raad van Giessenlanden. De politieke verhoudingen liggen inderdaad totaal anders en daarmee is tegelijk de achtergrond van de inwoners duidelijk. Maar Giesselanden vindt ook dat ze een eigen identiteit heeft en bovenal een eigen spaarpot. Groot genoeg om de komende tien jaar veel te investeren in de dorpen.

Burgemeester Els Boot noemde in dit verband de kadernota die nu net is verspreid met een doorkijk naar 2020. ,,We hebben vier jaar een enorme krachtsinspanning geleverd om de gaten te dichten. De komende acht jaar staan in het teken van bestendiging hiervan en er komt veel werk in uitvoering. We zullen ieder jaar de uitgaven herijken.”

PvdA fractieleider Adrie Beumken, de grootste partij in Giessenlanden, liet geen twijfel over zijn standpunt bestaan. ,,We zijn een sterke gemeente. We blijven zelfstandig maar we zoeken wel de samenwerking.” Fractievoorzitter Jan de Groot van de VVD mist bij de A3 een duidelijke visie. En hij vindt dat bijvoorbeeld Gorinchem en Hardinxveld in een ‘samen en toch apart’ relatie (SETA) toch verder kunnen. Jan Verspuij (CU) vindt het jammer dat de samenwerking in ‘Samen meer Waard’ is gestopt. ,,Misschien dat er in de toekomst ooit een AV-gemeente komt, maar dan met nadruk op het Groene Hart.”

Alleen het CDA bleek dus verdeeld. Fractievoorzitter Hendrik van Vuren vindt zo’n herindeling een sprong in het duister. Hij wil de opbrengst van het Woningbedrijf ,,zorgvuldig investeren in onze dorpen, zonder de hete adem van een herindeling in je nek.”

advertentie
advertentie