Kadernota 2010 'Kiezen voor Giessenlanden'

4 juni 2009 om 00:00 Nieuws

HOORNAAR - De gemeenteraad van Giessenlanden behandelt op donderdag 25 juni de kadernota 2010: Kiezen voor Giessenlanden. Het standpunt van de gemeenteraad om te kiezen voor een zelfstandige gemeente was een belangrijk uitgangspunt bij het opstellen van de kadernota. Vandaar ook de titel: “Kiezen voor Giessenlanden”. Een ander uitgangspunt is het zorgdragen voor een solide financieel beleid, als basis voor de toekomst. Daarnaast wordt voorgesteld de gemeentebelastingen slechts met inflatiecorrectie te verhogen en bevat de nota voorstellen voor de besteding van een gedeelte van de opbrengst van het gemeentelijk woningbedrijf aan diverse projecten.

In de afgelopen periode is door de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders van gedachten gewisseld over de toekomst van Giessenlanden en de besteding van de opbrengst van het gemeentelijk woningbedrijf. Op basis van die gesprekken zijn door het college de hier bovengenoemde uitgangspunten geformuleerd die als leidraad dienden bij het opstellen van de concept kadernota.

De kredietcrisis heeft ook gevolgen voor de begroting van Giessenlanden. Enkele voorbeelden, die ook zijn verwerkt in de kadernota, zijn: minder inkomsten uit bouwleges, hogere bijstandskosten en een lagere uitkering van het rijk aan de gemeente. Giessenlanden loopt hierdoor ruim 700.000 euro aan inkomsten mis.

Projecten

De gemeente krijgt in de komende periode te maken met nieuwe wettelijke verplichtingen. De kosten voor het uitvoeren van deze verplichtingen zijn in deze kadernota opgenomen. Daarnaast komen ook projecten naar voren die zijn bedoeld om de leefbaarheid en de voorzieningen in Giessenlanden te behouden of te verbeteren. Enkele voorbeelden die in de kadernota worden genoemd zijn: de centrumontwikkeling Arkel, Sportpark Giessenburg, woonzorgcomplexen Hoornaar en Giessenburg en het opzetten van een klantcontactcentrum.

Aanpak

Mede door de effecten van de kredietcrisis en het voorstel om de lastenstijging voor de burgers van Giessenlanden te beperken, zal de begroting op korte termijn niet sluitend zijn. Om het tekort terug te dringen, worden in de kadernota voorstellen gedaan voor substantiële bezuinigingen. Daarnaast wordt een deel van de opbrengst van het woningbedrijf gebruikt om de begroting in de eerste jaren kostendekkend te maken. Resultaat van deze aanpak zal zijn dat de voorgestelde projecten kunnen worden gerealiseerd, dat de begroting vanaf 2018 structureel sluitend is (ofwel dat geen gebruik meer gemaakt hoeft te worden van de inkomsten verkoop woningbedrijf) en dat de gemeente in 2020 beschikt over een reserve van ruim € 66 miljoen.

De gemeenteraad stelt op 25 juni de kadernota vast. Op basis van de kaders en uitgangspunten in deze nota maakt het college van burgemeester en wethouders de begroting voor 2010. Deze wordt in november van dit jaar aan de gemeenteraad voorgelegd.

advertentie
advertentie