'Samen muziek maken is een sociaal gebeuren'

8 juni 2009 om 00:00 Nieuws

Muziekvereniging EMS

wil ieder mens een

muzikale kans geven

H'VELD-G'DAM - Altijd al graag muziek willen maken? Zelf een instrument bespelen of leren bespelen? Samen met anderen je muzikale talenten ontwikkelen, samen musiceren? Wie deze vragen met ja beantwoordt en tussen de 20 en 55 jaar is krijgt bij Muziekvereniging ‘Eendracht Maakt Sterk’ de kans dit in daden om te zetten. En wie weet behoort u dan op 29 juni 2010 tot de musici van het nieuwe Opleidingsorkest dat op die datum een optreden zal verzorgen.

Door Wil Sommeijer

Dat is tenminste de bedoeling van drie ereleden van EMS: Piet Vlot, erevoorzitter, Maarten Vogel, voorzitter van verdienste en Wim Holster, eredirigent. Muziekvereniging ‘Eendracht Maakt Sterk’ (EMS) viert op 29 juni 2010 haar vijfenzestigjarig bestaan. De pensioengerechtigde leeftijd (tenminste nu nog…). Maar niet voor EMS. De vereniging bruist van het muziek maken met elkaar en er zijn zelfs plannen voor de oprichting van een nieuw opleidingsorkest. Piet Vlot, Maarten Vogel en Wim Holster hebben de koppen bij elkaar gestoken en onder de naam ‘Commissie EMS 65’ hebben zij daartoe een plan ontwikkeld, met de bedoeling dit orkest op 29 juni 2010 aan het publiek te presenteren.

Achterliggende gedachte is het feit dat de stap van de jeugd naar het A-orkest te lang is. Vlot: ,,We hebben een geweldige jeugdafdeling, laat ik dat voorop stellen. Maar als de jongeren hun diploma A en B hebben, gaan ze veelal buiten het dorp studeren. Niet dat ze dan geen muziek meer willen maken, maar de tijd ontbreekt hen. Daardoor loopt de aansluiting naar het A-orkest vast.”

EMS nodigt daarom mensen van ongeveer 20 tot 55 jaar uit die hun schooltijd achter de rug hebben en naast hun dagtaak tijd hebben om in groepsverband en/of individueel een instrument willen leren bespelen. Het instrument wordt door de vereniging beschikbaar gesteld. ,,We bieden de mensen een gratis studieperiode aan van zes weken. In die tijd kan men zelf ervaren hoe leuk muziek maken is. We willen eind augustus/begin september starten met het lesgeven in groepsverband. Het is echter wel zaak dat men zich zo snel mogelijk opgeeft. Er is namelijk maar plaats voor 100 personen”, zegt Piet Vlot.

EMS heeft een breed repertoire, variërend van populair klassiek tot filmmuziek, musical en zelfs wordt het poprepertoire niet geschuwd. Voor elk wat wils dus. Een harmonieorkest bestaat uit drie secties, te weten houtblazers (klarinet, saxofoon, hobo, dwarsfluit en fagot), de koperblazers (trompet, trombone, hoorn, euphonium en tuba) en de slagwerksectie (drums en pauken).

Geschiedenis

EMS zag op 29 juni 1945 het levenslicht en is ontstaan uit het samengaan van de muziekverenigingen Crescendo uit Boven-Hardinxveld en Tempo uit Giessendam. Er werd jaren gerepeteerd in het schoolgebouw aan de Sluisweg onder verschillende dirigenten. EMS kreeg een nieuw bestuur onder voorzitterschap van ‘ome’ Jan Holster en groeide met de aanwas van flink wat jeugd en een drumband uit tot een echte familievereniging. Later kwamen daar de majorettes ook nog bij. In 1967 nam Wim Holster het dirigeerstokje ter hand. Hij stelde als eis dat er een jeugdorkest moest komen mét vrouwen. Tot die tijd zaten er namelijk geen vrouwen in het orkest. ,,Nu zijn de vrouwen in de meerderheid”, merkt Wim Holster vrolijk op.

Met de komst van dirigent Wim Holster klom het grote orkest van EMS van een bescheiden derde afdeling van de KNFM op naar de Vaandelklasse, waarin het sinds 1979 deel van uitmaakt. ,,Daar is hard voor gewerkt en daar moet nog steeds hard voor gewerkt worden. Elke vijf jaar moet het orkest daarvoor examen doen”, vertelt Holster. Hij stond achtentwintig jaar voor het orkest. Het orkest nam twee maal deel aan het Topconcours in de muziektempel Musis Sacrum in Arnhem. Nu wordt het grote orkest van E.M.S. alweer zes jaar gedirigeerd door Alphons van Stenis.

Nieuwe Opleidingsorkest

Vlot, Vogel en Holster hopen vurig op een grote aanmelding voor het nieuw op te richten Opleidingsorkest en natuurlijk ook op financiële medewerking van het bedrijfsleven. ,,Het zou ons jubileum extra glans geven. Kom mensen, ga niet meer alleen voor de televisie of de computer zitten, maar doe mee aan een muzikaal en sociaal leven in Hardinxveld-Giessendam”, aldus de oproep van Piet Vlot. En dat wordt onderschreven door Maarten Vogel en Wim Holster. ,,Je maakt niet alleen muziek, het is ook een sociaal gebeuren. In de pauze klets je wat, je drinkt een kopje koffie of iets anders, als groep is het gezellig. Je maakt vrienden in de muziek.” En Wim Holster geeft nog aan dat muziek maken gewoon ‘heel fijn is’. ,,Je leert gaandeweg meer, je blijft je verbeteren. Muziek is prachtig.”

Tot slot, denk niet meteen ‘dat kan ik niet’. ,,Iedereen is in staat, als hij of zij dat echt wil natuurlijk, een instrument te beheersen. EMS wil ieder mens die kans geven en we hopen dat ons streven, een nieuw Opleidingsorkest, slaagt”, aldus de Commissie EMS 65.

Voor opgave en/of informatie: p.vlot107@hetnet.nl; mfvogel@hetnet.nl; holster80@zonnet.nl. Bellen kan ook: P. Vlot, 06-20926111; M.F. Vogel, 0184-615743 en W.C. Holster, 078-6317577.

advertentie
advertentie