Vijf medailles op NK voor heren OKK

8 juni 2009 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - OKK nam dit weekeinde deel aan de landelijke finales voor turnen heren in Zwijndrecht. Ondanks wat teleurstellende jureringen en ongelukkige valpartijen mocht OKK op vijf medailles mee naar huis nemen: drie bronzen en twee gouden medailles.

Op zaterdag werd de meerkamp geturnd. Als eerste mochten Joshua de Stigter en Mark van Belzen voor OKK optreden. Mark in de categorie pupil 8 en Joshua in de categorie instap 10. Joshua turnde een zeer nette wedstrijd en haalde gemiddeld 18 punten op elk toestel. Voltige leverde zijn hoogste cijfer op: een 18,55. Ondanks de goede wedstrijd was al duidelijk dat de concurrentie zeer sterk was. Joshua is uiteindelijk negende van Nederland geworden.

Ook Mark wist dat een podiumplaats er niet in zou zitten. Op sommige toestellen kon hij nog niet de volledige oefening draaien waardoor hij net minder scoorde dan de rest. Met voltige zat het niet mee en moest hij behoorlijk punten inleveren. Rek ging daarentegen zeer goed met een 18,65 als beloning. Mark werd zo elfde van Nederland.

In ronde twee mochten Bart de Ruiter en Guido Goedhart uitkomen in de categorie jeugd 7. Ook de jongste lid van de selectie, Wesley de Haas kwam uit voor OKK in de categorie Benjamin 10.

Voor Wesley gold eigenlijk ook dat een podium plaats uitgesloten was. Toch turnde hij een nette wedstrijd met als hoogste score een 19,3 op voltige. Wesley werd hiermee keurig elfde.

Voor Bart en Guido was het een spannende wedstrijd. Beiden stonden het gehele seizoen dicht bij elkaar en waren als derde en vierde geplaatst voor het NK. Beide turners turnden een strakke wedstrijd. De eerste vier toestellen gingen erg goed en een podium plek zat er in. Helaas sloeg het noodlot toe bij voltige waar Bart ten val kwam en daardoor een lagere cijfer kreeg. Hierdoor viel hij meteen een aantal plaatsen naar beneden en zag ook zijn maatje hem voorbij gaan: Bart werd zevende en Guido zesde.

Als laatste mochten Art van Houwelingen en Sander Heikoop uitkomen voor OKK in de categorie junior 2. Art, die zich als eerste had geplaatst voor het NK begon zeer goed aan zijn wedstrijd. De eerste toestellen gingen uitstekend ondanks het feit dat deze geenszins zijn sterkste toestellen waren. Niets leek het goud nog in de weg te staan totdat ook bij hem het noodlot toesloeg bij het één na laatste toestel: de ringen. Eén onderdeel werd door de jury niet gerekend waardoor zijn cijfer lager uitviel dan verwacht. Hierdoor zag Art zijn kansen flink dalen. Met deze gedachten in zijn hoofd moest hij aan zijn laatste toestel beginnen: zijn sprong. Art, die nog steeds met zijn hoofd bij de ringen zat, kwam ten val en moest dus ook hier punten inleveren. Gelukkig was zijn eindtotaal nog genoeg voor een bronzen medaille. Sander die als zesde geplaatst was turnde een erg goede wedstrijd. Helaas had hij ook te kampen met pech. Hij kwam twee maal ten val bij voltige en ook hij moest inleveren op ringen. Sander werd zo zesde.

Een dag later waren de toestelfinales. In de ochtend mochten er drie jongens aantreden: Joshua de Stigter, Mark van Belzen en Werner de Kuiper. Ze waren alle drie geplaatst voor rek en Mark mocht ook voltige nog doen. Helaas kwam Joshua ten val waardoor hij genoegen moest nemen met een zese plaats in de rekfinale. Werner turnden erg netjes met zeer hoge zwaaien waardoor hij een hoge score had. Deze score was voldoende voor een bronzen medaille. Ook Mark turden zijn rekoefening erg netjes en ook hij mocht een bronzen plak op gaan halen. Op voltige moest Mark genoegen nemen met een vijfde plaats ondanks een nette en sterke oefening.

In de middag kwaren er nog drie mannen aan bod: Guido Goedhart, Bart de Ruiter en Sander Heikoop. Guido had zich voor twee toestellen geplaatst, namelijk brug en voltige. Zijn brugoefening verliep erg netjes en hij kwam net 0.25 punten tekort voor de derde plaats. Een vierde plaats dus voor Guido. Zijn voltige verliep wat minder waardoor hij daar genoegen moest nemen met een gedeelde vijfde plaats.

Bart had zich ook voor brug geplaatst en ondanks zijn zeer nette oefening kreeg hij een vrij laag cijfer. Turnen blijft een jurysport en daardoor soms lastig te begrijpen. Bart werd met zijn puntenaantal zesde op brug. Zijn sprong daarentegen werd gelukkig wel goed gejureerd. Bart liet twee bijna perfecte sprongen zien waardoor hij de hoogste score wist te behalen en daarmee dus een gouden plak op sprong. Bart mag zich een heel jaar lang Nederlands kampioen sprong noemen.

Sander had zich voor drie toestellen geplaatst: voltige, ringen en sprong. Bij voltige viel hij van het paard waardoor hij net buiten de prijzen viel met een vierde plaats. Bij ringen waren de juryleden opnieuw erg streng waardoor een onderdeel niet gerekend werd en Sander de zesde plaats behaalde. Gelukkig liet Sander op rek zijn ware kwaliteiten zien. Met een zeer goede oefening behaalde Sander de eerste plaats.

advertentie
advertentie