Vriendenschaar knokt zich in veiligheid

10 juni 2009 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Er was voor Vriendenschaar zaterdag maar één optie: winnen van concurrent DOS Kampen, anders zou degradatie uit de Overgangsklas een feit zijn. Trainer-coach Peter Kamsteeg had zijn team gewijzigd: schutter CornéKraaijeveld (die dit seizoen al meerdere malen als invaller zijn waarde had getoond) stond in de basis voor rebounder Johan de Rover en ook de vakken waren compleet gewijzigd. Opzet van de wijzigingen waren een agressievere wijze van verdedigen en een snellere balcirculatie in de aanval, zoals Peter Kamsteeg het formuleerde, waarbij het lengte-voordeel bij tegenstander DOS Kampen voor lief werd genomen. Het bleek tactisch een goede keuze te zijn, Vriendenschaar verdedigde over de gehele wedstrijd uitstekend en gaf weinig ruimte weg aan de schutters, waardoor de overlengte van DOS Kampen werd uitgeschakeld. Aanvallend speelde de bloemenploeg uitstekend, er werden vele goed uitgespeelde kansen gecreëerd, maar het manco was (zoals eerder dit seizoen) het benutten daarvan. Door het missen van strafworpen en legio doorloopballen en korte kansen, bracht de thuisclub zich toch nog in de problemen, maar kon het vege lijf door wilskracht en vechtlust toch redden.

DOS Kampen begon goed aan de wedstrijd, in de eerste aanval benutte het meteen een vrije bal , en het wist vervolgens in de beginfase (tot 4-4) steeds voor te komen als Vriendenschaar gelijk maakte, waarbij Krista Kop en Bert Muilwijk steeds voor de Vriendenschaar-doelpunten zorgden. De 5-4 van Corné Kraaijeveld zorgde na een kwartier voor de ommekeer in de wedstrijd: de Moster-formatie ging uitstekend spelend, goede combinatis werden ook afgerond. Met de 9-5 van Mees v.d Waal van Dijk net voor de rust en het veldoverwicht, leek Vriendenschaar voldoende voorsprong te hebben genomen om de wedstrijd in de tweede helft rustig te kunnen gaan uitspelen. Maar DOS Kampen scoorde in de laatste seconden voor de rust nog tegen en ook in de eerste aanval na de rust werd onmiddellijk raak geschoten, waardoor de spanning terug kwam . Rake schoten van Corné Kraaijeveld en Bert Verspuij (zijn 5e treffer) zorgde voor een 11-8 voorsprong na 10 minuten in de 2e helft, maar daarmee bleek Vriendenschaar zijn kruit ook verschoten te hebben, want er werd door de groenhemden ondanks de vele goede kansen niet meer gescoord. DOS Kampen bleek echter niet bij machte om daarvan te profiteren, de ijzersterke verdediging van Vriendenschaar gaf weinig kansen weg en het duurde tot 10 minuten voor tijd voor de 11-9 viel en er een vakwisseling kwam met voor beide teams nieuwe kansen. Ook in deze opstelling kwam de thuisploeg echter niet tot scoren terwijl de Kampenaren met nog zo’n 7 minuten te spelen een vrije bal wisten te verzilveren en er nog een bloedstollende slotfase van maakte.

De spanning liep hoog op, er werden fouten gemaakt, er waren kansen voor beide teams, maar uiteindelijk werd er niet meer gescoord en kon Vriendenschaar op mentaliteit en door uitstekend verdedigen de benauwde 11-10 overwinning behalen. Het Overgangsklasse-schap was behouden en de gedreven (interim)trainer Peter Kamsteeg zag in zijn laatste wedstrijd het seizoen toch nog goed eindigen.

De doelpunten werden gemaakt door: Bert Verspuij 3x , Corné Kraaijveld 3 x, Krista Kop 2x , en Mees v.d. Waal van Dijk 1x