Subsidie voor Scheijwijkse Molen in Hoornaar

10 juni 2009 om 00:00 Nieuws

REGIO - Nadat de Simav in juni een toezegging kreeg voor restauratiesubsidie voor 15 van haar 28 molens, kreeg de stichting onlangs een subsidietoezegging voor nog vier molens, te weten de Scheijwijkse Molen in Hoornaar, de Oudewetering Molen in Streefkerk, de Achtkante Molen in Groot-Ammers en de Vlietmolen in Lexmond. Voorwaarde voor het verkrijgen van het geld is dat het karwei vóór 1 januari 2011 geklaard moet zijn. De totale kosten zijn begroot op ruim negen ton; met subsidies van het Rijk, de provincie en een bijdrage uit eigen middelen van de Simav kunnen de vier molens gerestaureerd worden.

De subsidieaanvraag voor korenmolen Jan van Arkel in Arkel, de Goudriaanse Molen in Goudriaan en de Kleine Molen in Streefkerk werd afgewezen. Het bestuur van de Simav onderzoekt welke mogelijkheden er zijn om in de toekomst ook deze molens te restaureren.

Van vijf van de 28 molens is de conditie zo goed dat er in de naaste toekomst geen restauratie nodig is. Die vijf molens zijn: Molen Ter Leede in Leerdam, de Boterslootse Molen in Noordeloos, de Achtkante Molen in Streefkerk, de Kooiwijkse Molen in Oud-Alblas en de Kerkmolen in Molenaarsgraaf. Voor de Achterlandse Molen in Groot-Ammers is enkele jaren geleden al een restauratiesubside verstrekt.

De Simav (de Stichting tot Instandhouding van Molens in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden) houdt op donderdag 18 juni de jaarlijkse vergadering van het Algemeen Bestuur in het gemeentehuis van Liesveld in Groot-Ammers. Dit bestuur bestaat uit een vertegenwoordiger van elk van de twaalf gemeenten in het werkgebied plus een vertegenwoordiger van Waterschap Rivierenland. In 1956 werd de Simav opgericht door de burgemeesters van alle gemeenten (rond de 40) en de polderbesturen.

Het kantoor van de Simav wordt deze maand gevestigd in korenmolen De Liefde in Streefkerk. Daarmee komt er een einde aan het tijdelijke verblijf in het gebouw van streekcentrum ’t Liesvelt, het Ooievaarsdorp. Tot 1 september vorig jaar was de Simav gevestigd in het gemeentehuis van Giessenlanden in Hoornaar.

Op 27 augustus wordt de gerestaureerde korenmolen De Liefde officeel weer in gebruik gesteld door de heer Van Engelshove-Huls, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland; dan is tevens de opening van het Simavkantoor, dat in zijn geheel is gebouwd door vrijwilligers.

advertentie
advertentie