Minimaal 8,5 voor Hollandse Nieuwe

10 juni 2009 om 00:00 Nieuws

,,Dit zijn voor ons de drukste weken van het jaar”, steekt Struik van wal. ,,Natuurlijk hoeven we ons tijdens de Kerstdagen niet te vervelen, maar als de Hollandse Nieuwe in het land is, beleven we echt tropenweken. Dertig tot veertig procent van onze klanten wil dan een verse haring happen.” Daarvoor zijn belangstellenden bij Struik aan het juiste adres. Voordat hij met een leverancier van de Hollandse Nieuwe in zee gaat, vindt een gedegen selectieprocedure plaats. Struik: ,,Een week voordat de haring in de verkoop gaat, komen verschillende haringhandelaren langs. Keurmeesters beoordelen de vis op de (na)smaak, het zoutgehalte en de zachtheid. Weet je dat in iedere streek andersoortige haringen worden gegeten? Vraag me niet waarom, maar deze regio houdt meer van een zachtere haring met uitjes, terwijl ze in het noorden meer van een hardere haring houden. En in Rotterdam wordt bij de vis een augurk gegeten. Grappig hè, die vistradities? Nog zo’n leuk feitje: een haring mag alleen een Hollandse Nieuwe worden genoemd, als de vis een minimaal vetpercentage heeft van vijftien procent.”

H’VELD-G’DAM - Een Hollandse Nieuwe is een weldaad voor de visliefhebber. Een verse haring - niet te zout, lekker zacht, een perfect vetpercentage - glijdt door de keel. Jaap Struik van visspecialist Struik verwelkomt vanaf vandaag alle smulpapen met open armen. De Hollandse Nieuwe is weer verkrijgbaar bij zijn kraam, die op diverse locaties in Hardinxveld-Giessendam te vinden is.

Mooi rapportcijfer

Nadat het selectieteam zijn keuze heeft gemaakt, is Struik het gehele jaar verzekerd van dezelfde kwaliteit vis. De medewerkers van de vishandelaar behandelen de haring met de grootst mogelijke zorg. Iedere haring wordt vers van het mes verkocht. Die zorgvuldigheid kwam ook in de AD Haringtest 2008 aan het licht: Struik’s Hollandse Nieuwe werden beloond met een 8,5. ,,Een cijfer om trots op te zijn”, zegt de vishandelaar. ,,We gaan er alles aan doen om dit jaar minimaal een even hoog cijfer te behalen.”

Op dinsdagochtend is de viskraam te vinden bij supermarkt Timmer op het Peulenplein en op dinsdagmiddag staat de kraam in het centrum van Giessenburg. Op woensdag staat Struik bij de supermarkt Bas van der Heijden in Hardinxveld, op zaterdagochtend in Boven Hardinxveld bij supermarkt Hoogvliet en op zaterdagmiddag weer bij supermarkt Timmer. De winkel, Visspeciaalzaak Struik, is te vinden aan de Hoogstraat 85 in Werkendam. Overigens wordt de kraam en de winkel iedere dag bevoorraad met vis uit onder andere Urk, Spakenburg en Katwijk. ,, Wij vinden het belangrijk om kwaliteit te leveren aan de klant en dat kan alleen als je elke dag heerlijke verse vis hebt”, besluit Struik.

advertentie
advertentie