Agenten bieden extra service met spreekuur

15 juni 2009 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - ,,Het is een extra service aan de burgers. Ze kunnen met verschillende vragen bij ons komen. Problemen met de buren, een schutting die niet goed staat of parkeerproblemen; het zijn allemaal zaken waarvoor je niet per se naar het bureau moet of wilt, maar die wel opgelost moeten worden. Dat willen we gaan doen." Wijkagenten Pieter van de Velde en Dennis den Besten starten volgende week woensdag in zorgcentrum De Lange Wei met hun spreekuur, waar mensen hun ei kwijt kunnen over aanverwante politiezaken.

Door Marjanne Dijkstra

Eerder al bestond er een spreekuur voor inwoners, maar nu zetten de twee agenten er weer de schouders onder om verder te gan. Dennis den Besten legt uit: ,,Pieter heeft het spreekuur in Beneden-Hardinxveld opgezet in De Ducdalf. Toen ik vorig jaar wijkagent werd van Boven-Hardinxveld heb ik geopperd een gezamenlijk spreekuur te starten op een andere locatie. In overleg met de directrice van De Lange Wei is toen besloten om daar het spreekuur te houden. We kregen ook meteen goedkeuring van onze teamleider."

Met het spreekuur willen de twee agenten dichter bij de mensen komen dan ze als wijkagent al zijn. Van de Velde: ,,Een spreekuur is laagdrempelig, mensen kunnen met allerlei vragen bij ons terecht. We weten nog niet of we in uniform of in burger het gesprek gaan voeren. Het is de bedoeling dat we zo beter zien wat leeft in een wijk. Toen ik eerder het spreekuur hield, vertelden mensen bijvoorbeeld over hun problemen met de buren of een schutting die verkeerd stond, maar ze kwamen ook met adviezen aan ons. Sommige mensen komen liever niet naar het bureau voor dit soort zaken. Het is echter niet mogelijk om aangifte te doen in De Lange Wei. Daarvoor moeten mensen gewoon nog naar het bureau komen."

Het spreekuur moet leiden tot minder werk voor het secretariaat op het bureau an de Molenstraat in Beneden-Hardinxveld dat op woensdagavond geopend is. Daar kunnen de medewerkers zich dan echt bezig houden met aangiften, overige vragen kunnen worden gesteld aan de twee dienders in De Lange Wei. Den Besten: ,,Als mensen gewichtige vragen hebben moeten ze dat even aangeven van te voren, dan zorgen we ervoor dat we ze in alle rust en anonimiteit te woord kunnen staan. Daarbij moet je denken aan vermoedens van mishandeling ofzo. Wij kunnen mensen daarmee verder helpen. Maar ze kunnen ook bij ons terecht met vragen over parkeeroverlast. We kunnen wel bonnen schrijven, maar misschien is wel iets structureel mis in die wijk met de borden of infrastructuur. Het gaat allemaal om een stuk extra informatieverstrekking en hulp aan de burger."

Als het spreekuur straks lekker loopt, willen de twee misschien ook presentaties gaan geven. Van de Velde: ,,Over zakkerollerij bijvoorbeeld. Of over de gevaren van alle deuren en ramen openzetten bij mooi weer. Uiteindelijk komen dan de donkere dagen weer en ook daar kleven gevaren aan." Het belangrijkste is echter bekend worden in het dorp menen de twee. Den Besten: ,,We moeten ook buiten die spreekuren bekende gezichten worden in het dorp. Mensen moeten ons herkennen en ons durven en kunnen aanspreken als dat nodig is."

Bang dat niemand op het spreekuur komt zijn Den Besten en Van de Velde niet. Den Besten: ,,Mensen benaderen voor alles de politie. Ook wordt regelmatig aan ons gevraagd of het spreekuur nog bestaat. Het is een enorme winst; we kunnen informatie verstrekken, het zorgt voor extra veiligheid en hopelijk maakt het de samenleving hechter. Mensen moeten weer bereid zijn om voor elkaar te leven. Van de Velde: ,,Mocht het animo heel groot zijn dan kunnen we daar misschien een parttime bureautje openen waar mensen ook aangifte kunnen doen. Maar dat is nog toekomst."

De agenten beginnen met hun spreekuur in zorgcentrum De Lange Wei met hun spreekuur op 24 juni tussen 19.00 en 20.00 uur. Het tweede spreekuur is 8 juli. Na de vakantie beginnen de mannen weer op 2 september waarna het spreekuur om de twee weken plaatsvindt.

BIJSCHRIFT:

Pieter van de Velde en Dennis den Besten willen Hardinxveld-Giessendam een mooiere plek maken om te leven.

advertentie
advertentie