Kinderen willen voetbalkooi

17 juni 2009 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM - ,,Als ze een flitspaal neerzetten bij het viaduct langs de Nieuweweg dan loopt de politie binnen.” De bijdehante Dennis van Dijk, net vijf turven hoog, dwaalt een beetje af. Zijn vader heeft een e-mail gestuurd naar de krant waarin hij schrijft over de handtekeningenactie die de kinderen in de wijk Breedewaij hebben ondernomen om een voetbalkooi te realiseren. Ze voetballen wel eens onder het viaduct, maar dat is eigenlijk te gevaarlijk. ,,Pasgeleden kwam de bal op de afrit van de snelweg. Toen mijn vriendje de bal wilde pakken werd hij bijna aangereden door een vrachtwagen.”

‘Onze buurt is volkomen dichtgegroeid’

Door Erik de Bruin

Dennis is sinds een paar maanden lid van voetbalvereniging Hardinxveld. Het voetbalvirus heeft hem behoorlijk te pakken. Het liefst zou hij elke dag de straat opgaan om acca’s te oefenen en de ‘Zidane’ na te bootsen. Dat is op zich geen probleem, maar als zijn vrienden ook zin hebben om een balletje te trappen wordt al snel een doeltje gemaakt tussen de auto’s. ,,Dat werkt gewoon niet”, zegt zijn moeder. ,,De buurt is volkomen dichtgegroeid waardoor ze nergens kunnen voetballen. Vroeger was het plein van de Oude School een ideale speelplek, maar dat is afgesloten omdat een kerk wordt gebouwd.” Noodgedwongen steken de kids wel eens de afrit van de snelweg over om onder het viaduct te voetballen. ,,Als ze via een loopbrug of iets dergelijks een veilige oversteekplaats kunnen realiseren zou dat een uitstekende locatie zijn voor een voetbalkooi.” Dennis en zijn vader namen afgelopen weekend een kijkje in Sliedrecht waar afgelopen najaar een voetbalkooi werd geopend onder het viaduct van de A15. ,,Geweldig”, lacht Dennis. “In zo’n kooi kun je heerlijk voetballen. Je hoeft niet bang te zijn dat de bal op de weg komt of dat je tegen een auto schiet.” De kinderen hebben de handen uit de mouwen gestoken. Rowan Lock en Melissa Heijstek hebben het initiatief genomen en zijn alle huizen in de Breedewaij langsgegaan om handtekeningen te verzamelen. Met 76 krabbels zijn ze naar het gemeentehuis gegaan om ze te overhandigen aan burgemeester Maria Wiebosch. ,,Ze beloofde dit in de nieuwe plannen voor buurtspeelplaatsen mee te nemen en het te bespreken met de verantwoordelijk wethouder”, schrijft de vader van Dennis in zijn e-mail aan de krant. Dennis staat achter de actie van zijn vrienden. ,,Vroeger konden we achter in de straat spelen. Door de nieuwe huizen die ze daar hebben gebouwd staan er veel te veel auto’s. Dat is balen want voetballen is superleuk, maar je moet veel te veel uitkijken.”

,,Misschien is het ook mogelijk een trapveldje te maken op de locatie waar nu carpoolplaatsen staan waarbij je nieuwe carpoolplaatsen kunt realiseren onder het viaduct”, vult zijn moeder aan. ,,Ik hoop dat de gemeente met ons mee wil denken en dit wil faciliteren want de kinderen verdienen het om een leuke speelplek te krijgen.”

Burgemeester Wiebosch zegt het mooi te vinden dat kinderen dit initiatief hebben genomen en dat ze samen met wethouder Sluimer een keer op bezoek wil komen in de wijk. ,,Het is goed om met eigen ogen te bekijken wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn.”

advertentie
advertentie