Zuid-Hollandse VVD-delegatie bezoekt windmolenlocatie

19 juni 2009 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Een delegatie van zeven personen van de Zuid-Hollandse VVD-fractie en de Kamercentrale Dordrecht heeft op vrijdag 19 juni de zoeklocatie voor windturbines in Giessenlanden bezocht. Fractievoorzitter van de VVD-afdeling Hardinxveld-Giessendam, Ali de Jong-Ambachtsheer, bestuurslid Margriet den Breejen en de direct omwonenden Evelien de Graaf, Bep van Wijngaarden en Wout de Groot hebben uitgebreid met de bezoekers gesproken over diverse redenen waarom zij deze locatie ongeschikt vinden.

Het gesprek ging onder andere over de beschermde waarden van de polder Giessen-Nieuwkerk met de aanwezigheid van diersoorten die onder de Flora- en Faunawet vallen en de vele zwanen en ganzen die hier regelmatig in grote getale een rustgebied vinden. De omwonenden spraken de verontrusting uit dat het hier gaat om windturbines die nog niet in productie zijn genomen. Er zijn geen gemeten cijfers over geluidsoverlast en risicofactoren. Dit laatste geeft vooral zorg gezien de aanwezigheid van twee spoorlijnen, een drukke autoweg en twee tankstations in de buurt van de locatie. Behalve de verwachte geluidsoverlast, werd de slagschaduw overdag en knipperlichten in de nacht, die een constante hinder geven in hun woning, genoemd.

Ter sprake kwam het landelijke VVD-standpunt dat het subsidiebeleid dat nu bestaat met betrekking tot duurzame energie, innovatie tegenwerkt. Met andere woorden: door enkele vormen van duurzame energie te betalen uit de staatskas ontstaat er concurrentievervalsing en zal er vanuit de vrije markt geen nieuwe en wellicht betere duurzame energievoorzieningen ontwikkeld en opgestart worden. Het standpunt van de provincie Zuid-Holland, dat de verrommeling door kleine windmolenparkjes niet opweegt tegen de geringe opbrengst van energie, werd ook door de plaatselijke afdeling naar voren gebracht.

De Zuid-Hollandse VVD-fractieleden vertelden nog te werken aan een 'helikopterview' in deze zaak en gaven aan niet te begrijpen dat de gemeente Giessenlanden deze locatie 'weggeeft' voor windturbines.

Foto: De VVD-delegatie met enkele omwonenden en de lokale fractievoorzitter, Ali de Jong-Ambachtsheer aan de C.M. van Houwelingweg in Giessenburg.

advertentie
advertentie