Werkloosheid in regio afgelopen jaar met 18 procent gestegen

19 juni 2009 om 00:00 Nieuws

REGIO - Uit cijfers over de regionale arbeidsmarkt, berekend door UWV WERKbedrijf Zuidwest - Nederland, blijkt dat de werkloosheidscijfers ook in deze regio toenemen. Eind mei is het aantal niet werkende werkzoekenden (NWW) ten opzichte van de maand april gestegen met 239 ofwel 3,3 procent.

Vergeleken met een jaar geleden is het aantal werklozen in de Drechtsteden met achttien procent gestegen. In de gemeenten Werkendam (9,6 procent), Lingewaal (10,8), Alblasserdam (11,1), Leerdam (14,0) en Zwijndrecht (14,9) bleef de toename onder de vijftien procent. In de gemeenten Hardinxveld-Giessendam (35,6) en Giessenlanden (34,0) - gevolgd door Woudrichem (29,2) en Hendrik-Ido-Ambacht (25,5) - is daarentegen sprake van een stijging van 25 procent of meer. Het aantal niet werkende werkzoekenden is procentueel het hoogst in Gorinchem. In deze gemeente staat 3,6 procent van de potentiële beroepsbevolking (lees: inwoners van 15 tot en met 64 jaar) geregistreerd als niet werkende werkzoekende bij het WERKbedrijf. Dordrecht en Zwijndrecht volgen met respectievelijk 3,5 en 2,5 procent. In de gemeente Graafstroom bedraagt dit percentage slechts één procent.

Werkloos

In de regio Drechtsteden is 3,6 procent van de beroepsbevolking werkloos. In Gorinchem is 5,4 procent van de beroepsbevolking werkloos en in Dordrecht ligt het werkloosheidspercentage op 5,0 procent.

Geslacht

Het aandeel van de vrouwen binnen niet werkende werkzoekenden is in de Drechtsteden gemiddeld 52 procent. Ook hier zien we binnen de gemeenten zowel naar boven als naar beneden behoorlijke verschillen, variërend van 48 procent in de gemeente Hardinxveld-Giessendam tot 56 procent in de gemeente Lingewaal.

Leeftijd

Van het aantal jongeren tot 27 jaar maakt inmiddels gemiddeld veertien procent deel uit van de totale NWW-populatie. Het aandeel van jeugdige werklozen varieert van drie procent in de gemeente Liesveld tot zeventien procent in de gemeenten Dordrecht, Hardinxveld-Giessendam en Sliedrecht. De groep “ouderen” (45+) heeft relatief gezien een hoog aandeel binnen het NWW-bestand. Het gemiddelde in het Drechtstedengebied ligt op 48 procent waarbij ook hier verschillen zijn tussen gemeenten, variërend van 43 procent in Dordrecht en Alblasserdam tot 59 procent in Nieuw-Lekkerland.

WW-uitkeringen

In de eerste vijf maanden van 2009 is het aantal personen met een WW-uitkering met 33 procent (+1.036) toegenomen. Een bovengemiddelde toename vond plaats in de gemeenten Lingewaal (61 procent), Nieuw-Lekkerland (58), Giessenlanden (46), Hardinxveld-Giessendam (46), Werkendam (45), Woudrichem (44), Leerdam (39), Dordrecht (37) en Alblasserdam (34). In de afgelopen vijf maanden zijn 2.812 personen ingestroomd in de WW. De uitstroom bedroeg over die periode 2.148 personen. Daarmee is de instroom in de WW beduidend hoger dan de uitstroom.

Meer informatie op www.werk.nl. Op deze site staat de landelijk uitgebrachte Arbeidsmarktprognose 2009 - 2014 vermeld op basis waarvan ook voor het Rijnmondgebied (inclusief de Drechtsteden) verwachtingen worden gedaan voor de nabije toekomst.

advertentie
advertentie