Mogelijk financiële strop voor plannen KWS/Het Fort

23 juni 2009 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM - In het meest ongunstige geval levert de uitwerking van de plannen voor nieuwbouw van de Koningin Wilhelminaschool en de nieuwe woningbouw op de huidige locatie van de school een negatief saldo van zo’n drie miljoen op. Dat bleek uit een presentatie die woensdag 16 juni werd gehouden tijdens een commissievergadering van de commissie Grondgebiedzaken. Maar zo meende Roland Scholten, projectleider van BMC, die de nieuwe plannen ontwikkelde: ,,Het negatieve saldo dat nu dreigt, kan ook nog positief uitvallen.”

Scholten schotelde de commissieleden verschillende varianten voor de nieuwe bouw voor. Hij wees er op dat het financieel resultaat van de diverse varianten voorlopig en globaal berekend een tekort van 300.000 tot 1,4 miljoen euro oplevert. ,,En dat is buiten de ISV-subsidie die van de provincie kan worden verkregen om. Als we door vertraging te laat zijn voor het indienen van de subsidieaanvraag en die niet krijgen, kan dat nog oplopen. Maar we de tekorten kunnen ook nog omkeren in overschotten”, vertelde Scholten.

De plannen voor nieuwbouw op de plek van de huidige Koningin Wilhelminaschool en de herbouw van de school, belandden vorig jaar in de prullenbak. Omwonenden protesteerden fel tegen de woontoren van elf lagen die moest verrijzen en ook woningcorporatie Omnivera trok zich terug uit de plannen. Dat leidde tot herbezinning op de plannen en in februari van dit jaar haakte ook de school voor speciaal basisonderwijs, De Akker, af.

Scholten meende tijdens de commissievergadering dat de opgave is om zo snel mogelijk goede huisvesting te vinden voor de Koningin Wilhelminaschool, de financiering budgettair neutraal moet gebeuren, aan de inhoudelijke voorwaarden van de ISV-subsidie moet worden voldaan en rekening moet worden gehouden met het draagvlak voor de plannen. Hij schetste de commissie Grondgebiedzaken de verschillende plannen die er liggen voor de locaties van de Koningin Wilhelminaschool en Het Fort.

In totaal zijn er zeven varianten van bouw ontwikkeld, maar die varianten staan niet vast. Variant twee kan bijvoorbeeld ook met variant zeven worden gecombineerd. Opvallend waren de versies waarbij geen nieuwbouw voor de Koningin Wilhelminaschool wordt ontwikkeld en de variant waarin het Peulenplein bij de plannen wordt betrokken. Ook sprak Scholten over de creatie van zorgwoningen in samenwerking met het Boven-Hardinxveldse Tiendwaert dat op termijn moet verhuizen.

De commissieleden kregen dus globaal beeld voorgeschoteld van de plannen. CDA’er Paul Letterie vond dat het draagvlak voor de plannen zo groot mogelijk moet zijn. ,,Ik vind het ook fijn dat u denkt aan zorgcomponenten. Misschien kunnen ook plannen voor begeleid wonen voor anders begaafden in de plannen worden meegenomen?” Alie de Jong (VVD) meende dat de VVD de elflagige woontoren nooit had zien zitten. Zij merkte wel op dat het fijn zou zijn als de woningcorporatie weer bij de plannen betrokken werd.

In de planning worden in juni en juli alle betrokkenen geconsulteerd, valt er in september een raadsbesluit en kan het eerste kwartaal van 2010 de bestemmingsplanprocedure in gang worden gezet. In het meest gunstigste geval is dan medio 2011 de oplevering van de nieuwe Koningin Wilhelminaschool.

advertentie
advertentie