‘Windmolens-nee’ vreest dierenleed

8 juli 2009 om 00:00 Nieuws

Onlangs werden voor het eerst in lange tijd (twee) reeën gesignaleerd in de polder Giessen-Nieuwkerk (zie foto hieronder). Reeën zijn beschermde dieren die in Nederland niet alleen in natuurgebieden voorkomen, maar zich ook goed thuis voelen in cultuurlandschap. Bewoners Evelien de Graaf en Bep van Wijngaarden: ,,Het is een uniek stukje Alblasserwaard waar we behalve vleermuizen, prachtige vogels zoals fazanten, ijsvogeltjes, uilen en buizerds zien. Nu zijn dus de reeën weer terug. Onbegrijpelijk dat deze polder die door de provincie Zuid-Holland een beschermde waarde is toegekend, door de gemeente Giessenlanden is aangewezen voor windturbines. Het is een prachtig gebied om te wandelen of te fietsen en als het gemeentebestuur van Giessenlanden haar zin krijgt, is het straks alleen maar een leeg weiland met grote lawaaiige windturbines die ook nog eens lichtflitsen geven.”

Reeën terug in polder Giessen-Nieuwkerk GIESSENLANDEN - De Actiegroep Windmolens-nee zet vraagtekens bij het dierenwelzijnsbeleid van de gemeente Giessenlanden. Volgens woordvoerder Wout de Groot houdt de gemeente in de besluitvorming rond de plaatsing van windturbines geen rekening met de vogels en zoogdieren in het leefgebied. Volgens wethouder Berend Buddingh’ worden de dierenbelangen echter zorgvuldig meegewogen in het proces.

Van Wijngaarden meent dat veel mensen denken dat windturbines goed voor het milieu zijn. Maar, zegt zij, ‘voor een goed milieu zorgen, betekent ook verantwoordelijkheid nemen voor de dieren. Windturbines verjagen veel vogels en zoogdieren uit hun leef- en rustgebied’. De Graaf: ,,Voor zover wij weten is de vereiste vrijstelling in het kader van de Flora- en Faunawet en de Natuurbeschermingswet nog niet aangevraagd. Het geeft de indruk dat de gemeente Giessenlanden en de exploitant van de windturbines weinig op hebben met het dierenwelzijn. Wij hopen dat de provincie hier zorgvuldiger mee omgaat.” Veel omwonenden hopen dat de polder Giessen-Nieuwkerk een beschermd cultuurlandschap blijft waar vele soorten vogels en dieren kunnen leven. Wout de Groot van de actiegroep Windmolens-nee: ,,Natuurlijk voor de dieren zelf maar ook omdat hun aanwezigheid het leven in de polder zo bijzonder maakt.”

Volgens wethouder Berend Buddingh’ van Giessenlanden vormen de belangen van de natuur gewoon ‘onderdeel van de lopende procedure’. ,,Ze worden zorgvuldig meegewogen. In dit verband worden de benodigde ontheffingen en vergunningen op grond van de Flora- en Faunawet en de Natuurbeschermingswet zeker aangevraagd. Voor zover bekend wordt hier door de initiatiefnemer aan gewerkt. Wij volgen de normale procedure voor een bouwvergunning, die ook wat natuur betreft aan alle reguliere eisen moet voldoen. De beslissing om mee te willen werken aan dit verzoek is voortgekomen uit de wens om als groene gemeente ook in de toekomst te zorgen voor groene energie. Uiteindelijk levert dit een beter leefklimaat op voor mens en dier.”

advertentie
advertentie