Van dorpsdokter tot huisarts

8 juli 2009 om 00:00 Nieuws

Dag en nacht stond de dokter voor zijn patiënten klaar. Ook op zaterdag en zondag kon hij worden gebeld. Tenminste door degenen die toen al telefoon hadden. Vaak werd iemand van het gezin, een familielid of een buurman met een boodschap naar de dokter gestuurd. ‘Of hij even wilde komen, want…’ Vaak ging dat gepaard met een briefje, dat de boodschapper aan de arts moest overhandigen. Dan spoedde de arts zich richting patiënt, per koets of later per auto.

Attributen huisartsenpaar in expositie H’VELD-G’DAM - De dorpsdokter was tot ver na de Tweede Wereldoorlog een belangrijke notabel in het dorp. Vaak was hij één van de eersten die een auto had. Hij woonde in een groot huis en had vooral veel aanzien. Zijn kunde en uitgebreide kennis van de volksgezondheid werd door het hele dorp geroemd. Over die dorpsdokter en de nostalgische sfeer daaromheen houdt Museum De Koperen Knop deze zomer een expositie. Het gaat daarbij om de ontwikkeling van dorpsdokter naar de moderne huisarts van u.

Deze en veel meer herinneringen zullen de bezoekers ervaren als ze deze zomer naar Museum De Koperen Knop in Hardinxveld-Giessendam komen. Aan de hand van een groot aantal voorwerpen en afbeeldingen laat het museum zien wat een echte dorpsdokter vroeger was. Van hem werd een algemene kennis van de gezondheidszorg verwacht, maar hij moest ook verstand hebben van tandheelkunde en psychologie. Was tevens fysiotherapeut en vooral vertrouwenspersoon, voor alle inwoners van het dorp.

Het basismateriaal voor de expositie komt van het plaatselijke huisartsenechtpaar Strop-Cramer, die van jongs af aan materialen heeft verzameld. Daarnaast komen er voor deze bijzonder interessante expositie bruiklenen van particulieren en musea van elders.

advertentie
advertentie