De zomer en museum De Koperen Knop

10 juli 2009 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Nu de vakanties aanbreken worden plannen gemaakt om de wijde omgeving in te trekken. Uittip is museum De Koperen Knop. ,,Daar is voor iedereen wel iets leuks te vinden", beloven de medewerkers.

Ten tijde van de zomer van 2009 is in de expositieruimte een expositie ingericht over De Dorpsdokter. Het plaatselijk artsenechtpaar Strop-Cramer verzamelt al jaren allerlei attributen. Heel bekend, maar ook veel bijzonder materiaal. Dit vormt de basis voor een leuke expositie, die een beeld geeft van de ontwikkeling van de huisartsenpraktijk gedurende de laatste decennia. Een expositie, die bij de bezoekers heel veel herinneringen oproept. De aangebrachte documentatie vormt een interessante aanvulling op het geheel.

Iedere zomer wordt in de tuin van het museum een buitententoonstelling ingericht. Deze zomer is beeldend kunstenares Mieke Smeulers uitgenodigd, die speciaal voor deze gelegenheid ontwerpen heeft gemaakt, die in de museumtuin te zien zijn. Bijzondere ontwerpen, die aan de ene kant een contrast vormen met de natuurlijke elementen in de tuin en aan de andere kant er op een prachtige manier mee harmoniseren. Het is een ervaring om lopend door de tuin of zittend op een van de banken, van de kunstwerken te genieten.

In de bijgebouwen, die liggen tussen de vroegere boerderij en de museumtuin, is ook een groot deel van de permanente collectie van het museum te zien. Die collectie richt zich met name op de cultuurhistorie van de Alblasserwaard. Een hoepelmakerij is aanwezig, waar regelmatig het beroep van ‘hoepmaker’ nog wordt uitgeoefend. Ook kan een boerensmederij worden bezocht en in de wagenschuur staan de wagens en karren, die destijds bij het boerenbedrijf van groot belang waren voor de dagelijkse bedrijfsvoering.

De tuin achter het museum nodigt nog meer dan voorheen uit tot een wandeling. De afgelopen winter en voorjaar is hard gewerkt om de tuin een extra onderhoudsbeurt te geven. De boomgaard is door een deskundige van de Stichting Landschapsbeheer onder handen genomen, terwijl ook nieuwe fruitbomen zijn aangeplant, waarbij met name is gekeken naar oude rassen zoals die vroeger veelvuldig in de boerenboomgaarden voorkwamen. De griend is voor een groot deel opnieuw ingeplant en het stiltegebiedje is opnieuw opgebouwd.

Wie meer wil weten over de geschiedenis van de streek, over de natuur of over antiek, kan terecht in de museumbibliotheek. Daar is ook een groot aantal actuele tijdschriften over de genoemde onderwerpen te vinden. Op de museumzolder draait permanent een klankbeeld en is het paviljoen opgesteld met vondsten van het traject van de Betuweroute. Hier ligt het skelet dat werd gevonden naast Trijntje, de oudst gevonden begraven vrouw van Nederland. Die opgravingen vonden plaats op enkele kilometers van het museum. Een wandelroute is verkrijgbaar door de Giessendamse polder, die langs die vindplaats voert.

Het museum is open op dinsdag tot en met vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. Groepen zijn ook buiten de vaste openingstijden welkom. Voor groepsbezoek is reservering gewenst. Het adres van het museum is Binnendams 6, 3373 AD Hardinxveld-Giessendam. Voor meer inlichtingen: 0184-611366 of www.koperenknop.nl.

advertentie
advertentie