Dagtochten op zonne-energie

10 juli 2009 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Voor wie deze zomer een dagje de Biesbosch in wil gaan, biedt Biesboschcentrum Dordrecht dagelijks rondvaarten en excursies op zonne-energie. De mooiste ïtochten deze zomer zijn de Grote Waardtocht en de Wetlandtocht, twee tochten naar nieuwe natuurgebieden.

In het hart van de Biesbosch ligt de Noordwaard, tot voor kort een landbouwgebied, maar sinds vorig jaar een groot nieuw wetland met een enorme rijkdom aan vogels. Elke dinsdag in juli en augustus vaart fluisterboot de Halve Maen vanaf het Biesboschcentrum naar dit gebied. Onder leiding van Biesboschgidsen wandelen deelnemers over een dijkje dwars door het uitgestrekte wetland. Via het griendgebiedje de Pannekoek eindigt de wandeling bij het Biesboschmuseum in Werkendam, waar zij weer aan boord gaan voor de terugtocht. De dagtocht begint om 10.30 uur bij het Biesboschcentrum en duurt, afhankelijk van sluizen en getij, tot ongeveer 15.30 uur. De wandeling voert over onverharde paden en duurt anderhalf á twee uur.

Wetlandtocht. Dichter bij het Biesboschcentrum zijn twee andere nieuwe natuurgebieden, de Ruigte Bezuyden de Peereboom en de Huiswaard. Elke woensdag in de zomervakantie kunnen belangstellenden een vaar-wandelexcursie maken naar deze gebieden met de andere fluisterboot van het Biesboschcentrum, de Sterling. Gidsen nemen hen tijdens twee wandelingen van een uur mee op ontdekkingstocht. Mooi is te zien hoe de nieuwe natuur zich ontwikkelt sinds het getij weer vrij spel heeft. De Wetlandtocht begint om 10.30 uur bij het Biesboschcentrum en om 15.00 uur meert de fluisterboot daar weer af.

Ook op alle andere dagen in de zomervakantie zijn er dagtochten onder leiding van Biesboschgidsen en korte rondvaarten voor wie de Biesbosch even wil ‘proeven’. Biesboschcentrum Dordrecht heeft twee fluisterboten op zonne-energie, waarmee de hele Biesbosch wordt bevaren. De Halve Maen is de grootste rondvaartboot op zonne-energie van Europa. Elke donderdag is er een dagtocht door de Biesbosch naar historische stadjes als Heusden en Geertruidenberg en elke vrijdag kunnen geïnteresseerden mee met de Go Solar, een vaarwandeltocht voor het hele gezin waarbij zonne-energie centraal staat. Ook op maandag en in het weekend zijn er fluistertochten. Wie niet wil varen, kan met een zonnepontje oversteken naar een natuurpad voor een wandeling door grienden en wilgenvloedbossen.

Reserveren voor alle tochten is noodzakelijk. In de zomermaanden rijdt vanaf NS station Dordrecht elk uur een historische Zwitserse postbus (lijn 801 Arriva). Die brengt reizigers voor één euro vijftig naar de Hollandse Biesbosch en daarvan krijgen zij een euro terug als zij met een vaartocht meegaan.

Bij Biesboschcentrum Dordrecht is gratis een uitgebreide brochure verkrijgbaar met alle tochten. Het centrum is in juli en augustus elke dag open van 9.00 tot 17.00 uur. Het adres is Baanhoekweg 53, 3313 LP in Dordrecht, 078-6305353. E-mail: info@biesbosch.org. Of www.hollandsebiesbosch.nl.

advertentie
advertentie