Wendy steunt met vierdaagse schoolvriendin Jeanine

13 juli 2009 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - De Hardinxveldse Wendy Klop staat volgende week aan de startlijn in Nijmegen voor de beroemde vierdaagse. Voor de derde keer gaat zij vier dagen lang 40 kilometer lopen. In haar voorbereiding zocht ze naar een goed doel om voor meer redenen te lopen dan alleen het beroemde kruisje. Al snel kwam ze uit bij haar goede schoolvriendin Jeanine Strop die door de zeldzame spierziekte Ataxie van Friedreich rolstoelafhankelijk is. De twee hebben inmiddels al velen benaderd om een gift en de teller tikt sneller door dan ze beiden verwacht hadden. ,,Ik heb het brutaalweg aan iedereen gezegd. Baat het niet dan schaadt het ook niet", klinkt Jeanine Strop enthousiast.

Voor Wendy Klop, tegenwoordig Sliedrechtse maar geboren in Boven-Hardinxveld, was het vooral belangrijk dat het om een kleinschalig project ging. ,,Het idee was een kleiner, onbekender goed doel in de schijnwerper te zetten zoals de Vereniging Spierziekten Nederland (VSN). Het geldbedrag is dan van ondergeschikt belang." Maar daar dacht Jeanine heel anders over. Zij pakte het meteen groots aan door de media te benaderen en uitgebreide mailing de deur uit te doen. De reacties van alle mensen die Jeanine en Wendy benaderd hebben zijn onverdeeld positief. ,,We hebben al ruim 1200 euro ingezameld van mensen die van te voren storten, maar daarnaast geven velen het geld pas als Wendy over de finish is." Jeanine twijfelt er niet aan dat het haar gaat lukken. ,,De vorige twee keer heeft ze het ook probleemloos gered."

Jeanine is vast van plan Wendy over de streep te halen. ,,Het maakt niet uit hoe, maar ik ga er vrijdag (24 juli, red.) heen. Ik heb al met de organisatie gebeld hoe ik met mijn rolstoel bij de finish kan komen, maar het beste blijkt om naar de Meet & Greet te gaan die daarvoor na afloop wordt gehouden. En natuurlijk wil ik een plekje zoeken langs de Via Gladiola."

Het geld dat de dames bijelkaar krijgen gaat naar de Vereniging Spierziekten Nederland, met name voor de diagnose Ataxie van Friedreich. In Nederland zijn slechts zo'n 135 mensen die deze spierziekte hebben, waaronder dus Jeanine Strop. Omdat de ziekte nog erg onbekend is moet er veel onderzoek gedaan worden en daar is geld voor nodig. Mensen die een bijdrage willen leveren kunnen het bedrag storten op op rekeningnummer 748687688 ten name van J.H.L.Strop onder vermelding van een e-mailadres. ,,Mensen kunnen nu al storten, als ze zo goed van vertrouwen zijn dat Wendy de vierdaagse helemaal uitloopt, of achteraf als ze een mail krijgen dat ze 'm heeft uitgelopen", legt Jeanine uit. ,,Ook staat er een potje bij mijn ouders in de praktijk (huisartsenpraktijk Strop, red.)."

Meer informatie over de ziekte en de VSN op www.vsn.nl.

advertentie
advertentie