‘Peulenstraat was net een datingmarkt’

14 juli 2009 om 00:00 Nieuws

Sjanie Klop schrijft boek over jeugd

H'VELD-G'DAM – ,,Ik heb heel lang zitten denken waar mijn boekje over moest gaan. Ik dacht eerst aan water omdat we daar met de visserij (echtgenoot Ruub Klop runt met zijn zoons een visserij langs de Rivierdijk, red.) veel mee te maken hebben. Maar ik besloot te beginnen bij het begin. En zo vormde het boek van Sjanie Klop-Mostert zich steeds meer. Het resulteerde in Het boek van Sjapie Herbeleving van het verleden. Klop vertelt in het 64 pagina's tellende boekje over haar jeugd in de Peulenstraat.

Door Marjanne Dijkstra

,,Al jaren had ik zin om een boekje te schrijven. We zitten natuurlijk altijd op het water en dat maak je van alles mee. Afgelopen april werd ik zestig en toen dacht ik: ‘als ik nog iets wil schrijven, moet ik nu gaan opschieten’.” En zo begon Sjanie Klop aan haar eigen levensverhaal. Een jaar daarvoor verzamelde ze al steeds kleine stukjes en uiteindelijk was het boek in drie maanden geschreven. ,,Toen een karretje met dozen vol boeken werd afgeleverd, voelde ik me wel heel trots. Ik heb het vier keer achter elkaar gelezen. Ik was er ook wel wat onzeker over, maar mijn schoonzus Liesbet Klop heeft me veel tips gegeven. Bijvoorbeeld dat ik onderwerpen moest groeperen om meer lijn in het boek te krijgen.”

Tot haar huwelijk woonde Sjanie, die toen nog Mostert heette, in de Peulenstraat. Haar ouders hadden daar een bloemisterij. De nog jonge Sjanie (‘Sjapie’ genoemd door haar moeder) had een vreselijke hekel aan school en na het eerste jaar van de Mavo, mocht ze van haar moeder thuis blijven om te helpen. Schrijven vond ze toen altijd al heel leuk. ,,Maar je moet het durven. Ik ben heel lang te bescheiden geweest. Ik vond dat ik wel aardig kon dichten, met Sinterklaas bijvoorbeeld, maar verder niet.”

In het boekje vertelt Klop over haar jeugd in de Peulenstraat. Alles is veranderd in vergelijking met zestig jaar geleden. ,,Toen waren er nog veel meer winkels. We speelden heel veel op straat en zwierven daar vaak een beetje rond. Later toen ik ouder was, was de Peulenstraat dé plek om een vriendje te vinden. Het was een beetje de plaatselijke datingmarkt. In cafetaria Smit heb ik toen mijn man leren kennen. Ik vond hem meteen een lekker ding.”

Al met al heeft Klop een goed gevoel over haar jeugd in de Peulenstraat. ,,We speelden met alle kinderen uit de buurt. Op de plek waar nu het Hervormd Centrum staat, was toen een berg grond waar we vaak in speelden. Ook moest de Peulen nog helemaal worden opgespoten, alleen Kampanje stond er nog maar. Nog steeds voel ik me thuis op de Peulenstraat, hoewel alles vernieuwd is. Het gevoel voor die straat blijft gewoon.”

Haar debuutboek is zeker niet het enige boek dat Klop wil schrijven. ,,Ik wil graag een vervolg op dit boek maken, maar moet goed nadenken over onderwerpen. Een roman zou ik wel willen schijven, maar ik weet niet of ik dat wel kan.” Wie ook wil lezen over de avonturen van Sjanie Klop-Mostert over haar jeugdjaren in de Peulenstraat kan het boek voor 20 euro kopen aan de Rivierdijk 116. Voor meer informatie: 0184-613564.

advertentie
advertentie