Vijf nieuwe fietsroutes rondom boerenkaas

24 juli 2009 om 00:00 Nieuws

Ondernemers vertellen verhaal van het oudste Nederlandse streekproduct

H'VELD-G'DAM - Het Groene Hart is een attractie rijker voor de recreatieve fietser. Op initiatief van platform Groene Hart Kloppend Hart en de Groene Hart Landwinkels zijn vijf boerenkaasroutes uitgezet in het Groene Hart. In navolging van de succesvolle themaroutes rondom wijn en andere streekproducten in Italië en Frankrijk, is de afgelopen maanden druk gewerkt aan het uitzetten van routes rondom boerenkaas. De routes zijn ontwikkeld in samenwerking met ruim veertig bedrijven, het merendeel agrarisch. Deze bedrijven vertellen het verhaal van de boerenkaas en het verhaal van de streek. De bedrijven zijn te bezoeken en hebben winkels, theetuinen, terrasjes en andere dagrecreatieve voorzieningen.

,,Het idee voor het ontwikkelen van boerenkaasroutes ontstond tijdens een studiereis naar Italië”, aldus Karin Castelein, voorzitter van de Groene Hart Landwinkels. ,,In Italië en ook in Frankrijk zijn in veel streken speciale wijnroutes uitgezet, maar ook routes rondom brood of kaas. Dat is vaak een groot succes. Het verbindt ondernemers met elkaar en trekt veel toeristen en recreanten. De streek wordt er interessanter door. We vonden het eigenlijk vreemd dat in het Groene Hart zoiets niet bestond. Het Groene Hart is immers de bakermat van de boerenkaas. Dat is misschien wel het oudste Nederlandse streekproduct. Daar kunnen we in de promotie natuurlijk heel veel mee doen. Dat komt ten goede aan het gebied en de deelnemende bedrijven.”

Met financiering vanuit het Europese Leader+ programma en promotieplatform Groene Hart Kloppend Hart hebben de Groene Hart Landwinkels bureau Streekwijzer de opdracht gegeven om de routes te ontwikkelen. Dit heeft geleid tot vijf verschillende fietsroutes (Leidse Ommelanden, Land van Wijk en Wouden, Krimpenerwaard, Alblasserwaard en Vijfheerenlanden). De routes zijn tussen de 35 en 45 kilometer lang en bieden volop gelegenheid voor interessante stops. Af en toe zijn ook afkortingen of extra lussen aangegeven. De routes zijn uitgezet door de deelnemende boeren en lopen door de haarvaten van het gebied. ,,Volgens mensen die de routes al hebben gefietst kom je op zeer onverwachte en voor velen nog onbekende plaatsen. Het gebied biedt veel landschappelijke afwisseling, natuurschoon en cultuurhistorie", aldus Castelein.

Van de vijf routes is een folder gemaakt met routebeschrijving, informatie over de deelnemende bedrijven en achtergrondinformatie over boerenkaas en het gebied. De folders zijn verkrijgbaar bij de deelnemende bedrijven en bij VVV´s, streekmusea en bezoekerscentra. Tevens zijn de folders te downloaden via het internet op: www.groenehartkloppendhart.nl. De routes zijn terug te vinden op www.groenehartboerenkaasroutes.nl.

advertentie
advertentie