Sebastiaan Vonk (16) onderscheiden in Amerika

28 juli 2009 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM - De 16-jarige Nederlander Sebastiaan Vonk uit Hardinxveld-Giessendam is door de Amerikaanse staat Kentucky, the 80th Infantry Division Association en de U.S. Army op 21 en 23 juli onderscheiden voor het adopteren van drie Amerikaanse oorlogsgraven in Nederland en België.

Vonk heeft drie graven geadopteerd van Amerikaanse soldaten die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het gaat om de graven van Lawrence F. Shea (begraven op the American War Cemetery the Netherlands in Nederland), Charles G. Brinkley (begraven op the American War Cemetery Henri-Chapelle in België) en Richard A. Wertheim (begraven op the American War Cemetery Ardennes in België).

Uit dank voor wat Vonk doet voor deze Amerikaanse gesneuvelde soldaten is Vonk op 21 juli benoemd door de gouverneur van de staat Kentucky als Kentucky Colonel, de hoogste onderscheiding van de staat Kentucky. Dit gebeurde in de State Capitol. Voor hem werd een uitzondering gemaakt op de wet, die zegt dat alleen personen boven de achttien jaar deze onderscheiding kunnen krijgen. Hiermee is hij de tweede persoon onder de achttien die deze onderscheiding heeft ontvangen in het langdurige bestaan van deze onderscheiding.

Daarnaast werd hij 23 juli onderscheiden en geëerd op het U.S. Army terrein Fort Knox. Hier waren de familie van Charles G. Brinkley, twee WO2 veteranen van de US 80th Infantry Division, afgevaardigden van de U.S. Army en lokale pers bij aanwezig. Tijdens een ceremonie in het Patton Museum op Fort Knox en het bezoeken van enkele onderdelen op Fort Knox werd Vonk meerdere malen onderscheiden en geëerd. Zo werd hij benoemd tot A Patriot of ’76 door de National Sojournes, ontving hij een Certificate of Appreciation for Patriotic Civilian Service van het Department of the Army, werd hij benoemd tot een Honorary Member van het 81st Armor Regiment en werd hem namens de 80th Infantry Division association een Amerikaanse vlag overhandigd, die op 10 juli 2009 boven de Capitol of de USA wapperde.

Vonk landt vandaag, woensdag, op Schiphol. De redactie van Het Kompas wacht de streekgenoot op om hem te interviewen. Morgenochtend leest u op www.kompashardinxveld-giessendam.nl over Vonk’s bijzondere ervaringen.

advertentie
advertentie