Onduidelijkheid over graf

26 augustus 2009 om 00:00 Nieuws

Bij Leen van de Walle en zijn vrouw sloeg vorig jaar september de schrik om het hart. In Het Kompas lazen zij dat het op de begraafplaats aan het Kromme Gat niet meer mogelijk was om nog twee begravingen in hun in 1969 aangekochte graf te laten plaatsvinden. Dat zou betekenen dat een van hen elders begraven moet worden. Extra pijnlijk voor het echtpaar, omdat zij het juist fijn vonden om na hun dood bijgezet te worden in het graf waar ook hun zoontje ooit in is begraven.

Hardinxvelder: ‘We zijn op onze ziel getrapt’ H’VELD-G’DAM - Hij vecht tegen zijn tranen en het doet hem zichtbaar nog vreselijk veel verdriet. Dit jaar is het veertig jaar geleden dat Henk, de zoon van de Boven-Hardinxveldse Leen van de Walle en zijn vrouw, overleed. Het toen zesjarige ventje verongelukte op de Rivierdijk. Elke ouder kan zich indenken welke emoties de herinnering aan zijn -toen nog- enige kind bij Van de Walle losmaakt. En omdat de gemeente aan die gevoelens voorbij lijkt te gaan is hij ook zo boos en teleurgesteld: ,,Ik wil weten wat er met ons graf gebeurt.”

Door Marjanne Dijkstra

Van de Walle zocht na publicatie van het artikel contact met een ambtenaar van de gemeente, die de lezing in Het Kompas bevestigde. Ook sprak hij wethouder Theo Boerman. Van de Walle: ,,Mij is verteld dat peilbuizen zijn geplaatst om de grondwaterstand te meten. Ik heb jaren met die peilbuizen gewerkt en ik weet dat ze niet accuraat zijn. De grondwaterstand zou te hoog zijn, waardoor er niet nog twee bijzettingen in een graf kunnen plaatsvinden. In 1969 is beloofd dat wij erbij zouden kunnen en dat is waar ik recht op heb.”

Door de gesprekken met diverse ambtenaren werd Van de Walle nog meer in verwarring gebracht omdat opeens werd gesteld dat in bestaande graven wél begraven mocht worden ondanks het grondwaterpeil. Omdat Van de Walle uiteindelijk zelf geen uitsluitstel kreeg bij de gemeente, trok hij aan de bel bij politieke partij T@B, die vragen stelde aan het college. Fractievoorzitter Benhard van Houwelingen achtte die echter nog niet voldoende beantwoord. ,,Ondanks navraag weten we nog niet hoe het met het onderzoek staat dat wethouder Boerman laat uitvoeren. In 1984 is al gesproken over de kwestie rondom het tweediep begraven en is een besluit genomen, maar begrafenisondernemer Van Noordennen wist hier niets van. De belanghebbenden zijn niet geïnformeerd. Dat is niet goed, want het is een zo emotioneel iets.”

Toch is Van de Walle wel reëel: ,,Ik ben niet veeleisend; wat niet kan, dat kan niet. Maar ik wil graag dat er een goede oplossing komt, dus dat de gemeente met een alternatief komt om te worden begraven. Wij hebben een eeuwigdurend graf voor drie mensen gekocht ooit. Ik heb het idee dat er vroeger al zo over mijn emoties heen werd gestapt en nu weer. Het blijft een emotioneel iets. Het zit mij zwaar; mijn vrouw en ik zijn geestelijk op onze ziel getrapt.”

Wethouder Theo Boerman reageert namens de gemeente Hardinxveld-Giessendam. Hij zegt wel degelijk begrip te hebben voor de gevoelens van Van de Walle: ,,Natuurlijk heb ik alle begrip voor de emoties van het echtpaar Van de Walle. Naar aanleiding van verschillende vragen die binnen kwamen over de begraafplaats aan het Kromme Gat heb ik een onderzoek laten instellen, naar wat daar aan de hand is. De vorige richtlijn voor begravingen is namelijk uit 1984. Nu is er mogelijkerwijs iets met de grondwaterstand en wordt onderzocht wat er precies is en wat dan nog wel en niet kan. Het onderzoek is zo goed als afgerond en nu wordt een nota gemaakt. Daarna ga ik persoonlijk met meneer Van de Walle in gesprek over de mogelijkheden. Binnen enkele weken verwacht ik de nota. Pas als ik zekerheid heb, waarbij ik niet uitsluit dat meneer Van de Walle en zijn vrouw daar nog gewoon begraven kunnen worden, dan ga ik met hem in gesprek. Het is een gevoelig onderwerp en ik wil honderd procent zekerheid hebben.”

advertentie
advertentie