Meteen harde strijd bij schaakclub de Giessen

5 september 2009 om 00:00 Nieuws

GIESSENBURG - Tijdens de eerste ronde van de interne competitie konden de leden van De Giessen de schaakhonger stillen. In de eerste ronde mochten, zoals gebruikelijk, de toppers tegen elkaar aantreden.

Regerend kampioen Kasper Euser en directe concurrent Jaco Vonk vlogen elkaar direct naar de keel. Kasper liep na de opening zeer tevreden rond. En inderdaad, pion voor en een slechte pionnenstructuur van Jaco voorspelde een goede afloop voor hem. Jaco had het loperpaar hier tegenover staan maar deze compensatie leek verre van voldoende. Waar het voor Kasper fout gegaan is, is moeilijk te zeggen, maar op een gegeven moment kreeg het loperpaar van Jaco vleugels en namen zijn torens bezit van cruciale open lijnen. Als een wervelwind verwoeste zijn stukken de stelling van Kasper en hiermee deelde Jaco al direct een gevoelige tik uit aan zijn concurrent.

Bizar verliep de partij tussen Tim Schakel en Eddy Korevaar. Tim meende met zijn loperpaar te kunnen bogen op een duurzaam voordeeltje en wees dan ook tot tweemaal toe een vredesvoorstel van Eddy van de hand. Wellicht dat hij te vroeg afwikkelde naar het eindspel door de torens te ruilen, want op een gegeven moment bleken de paarden van Eddy veel sterker te zijn dan het loperpaar van Tim. Eddy won een pion en neutraliseerde bovendien het loperpaar van Tim en kwam hiermee dan ook gewonnen te staan. Aan het einde van de avond, toen alle andere partijen al lang klaar waren, stond Tim op het punt zijn tegenstander de hand te reiken toen hij plotseling nog een enorme remisekans in de stelling ontdekte. Ondanks een grote materiële achterstand kon Tim tóch nog naar remise afwikkelen. Met deze miraculeuze ontsnapping voelde dit gestolen half punt als een overwinning.

De strijd van jong en oud geeft vaak interessante partijen. Oud-kampioen Ton Boot wordt een jaartje ouder maar is nog steeds een niet te onderschatten schaker. Dat moest Marcel van Wingerden ondervinden. Hij moest dan ook na harde strijd zijn koning omleggen.

Uitslagen eerste ronde:

Kasper Euser – Jaco Vonk 0-1; Tim Schakel – Eddy Korevaar remise; Wim Deurloo – Henk van Houwelingen 0-1; Marcel van Wingerden – Ton Boot 0-1; Gijs Bos – Bert van Hees 0-1; Chris van Wieringen – Jan Piet van den Dool 1-0; Bert den Boer – Martijn Koutstaal remise; Robert Euser – Cees van der Straaten 0-1; Chris Tromp – Jan Post 1-0; Kees Bons – Jan Donkersloot 0-1; Maarten Euser had een vrije ronde.

advertentie
advertentie