Vriendenschaar overklast Excelsior

6 september 2009 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Vriendenschaar heeft onder de nieuwe coach Evert Houtriet zeventig minuten lang met het mes tussen de tanden gespeeld. Het resultaat tegen titelkandidaat Excelsior: een klinkende 18-12 overwinning.

Vriendenschaar is dit jaar in vergelijking met het vorige seizoen slechts op één plaats gewijzigd. Jolanda de Kok keerde terug van PKC en kon daarmee de plek opvullen van de gestopte Janneke Godthelp. Met Evert Houtriet staat dit seizoen een nieuwe coach voor de groep. De oud-speler van Vada en DVO maakt zijn debuut in de overgangsklasse als hoofdcoach.

Excelsior trad aan zonder de geblesseerde gangmaker Jorrit Ekelmans. Dit leek effect te sorteren want de Delftenaren leken geïntimideerd door de fel spelende Hardinxvelders. Vanaf de eerste minuut speelden de groenhemden met bezieling en liet men de tegenstander geen ruimte. Johan de Rover zette in de eerste minuut de toon met een raak afstandschot. Na negen minuten scoorde Krista Kop de 3-0 en wist Excelsior haar eerste doelpunt van de middag te scoren. Vriendenschaar verraste het publiek met gevarieerd spel, waardoor Excelsior achter de feiten aanliep. Na diverse scores aan Vriendenschaarzijd zette Jolanda de Kok met eens splijtende pass Bert Verspuij vrij. Hiermee werd de marge van 8-2 bereikt. De ruststand van 10-4 gaf vertrouwen voor de tweede helft.

In de rust leek Excelsior de messen te hebben geslepen, want er kwam een veel agressievere tegenstander uit de kleedkamer. De loepzuivere Krista Kop en Bert Verspuij leken zich daar echter niets van aan te trekken. Na twee scores van Excelsior brachten zij de marge weer terug op zes doelpunten (12-6). Excelsior gaf zich echter niet gewonnen en wist uiteindelijk tot 13-9 te naderen. Een doelpuntloze periode van tien minuten bracht enige spanning terug in de wedstrijd. Het waren echter Krista Kop en Johan de rover (wegtrekbal na doorbraak Bert Verspuij) en Bert Verspuij die de spanning na 55 minuten spelen uit de wedstrijd haalden (16-10). Het laatste kwartier was slechts voor de statistieken. Wendy Koorevaar scoorde de laatste Hardinxveldse treffer met een slimme doorloopbal.

Zaterdag speelt Vriendenschaar uit in Zwijndrecht tegen Albatros dat eveneens voor een verrassing zorgde door van Oranje-Wit te winnen. Scores Vriendenschaar: Bert Verspuij (6x), Johan de Rover en Krista Kop (beide 4x), Wendy Koorevaar (2x), Menno Kop en Mees vd Waal v Dijk (beiden 1).