Bagger en Jan Pak de Leuning openen theaterseizoen

8 september 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Smartlappenkoor Bagger onder leiding van dirigent Leo Prinz en driemansband met karakter Jan Pak de Leuning geven zaterdag 19 september de aftrap voor het Theaterseizoen 2009/2010. “Als van ouds” staat te lezen in het programmaboekje van de Lockhorst. Al voor de derde keer openen deze niet uit Sliedrecht weg te denken vocale en muzikale fenomenen met veel gezelligheid en humor het nieuwe theaterseizoen. De TheaterGroep wil hiermee proberen in Sliedrecht een eigen theatertraditie neer te zetten. Ook ‘Sunday Jazz’ past hier in. ,,Maar we gaan ook de uitdaging aan om te vernieuwen, te experimenteren. We willen een podium creëren voor Sliedrechtse talenten. In dit kader is bijvoorbeeld ‘Sunday Free’ de ontmoetingsplaats van muzikanten die eerder optraden bij Sliedrechts Blues: in steeds wisselende groepjes komen ze drie zondagmiddagen muziek maken. We roepen hierbij ook anderen op die iets doen op gebied van podiumkunsten om contact met ons op te nemen. Er is meer mogelijk dan men soms denkt."

Door Margreet Strijker

Aan het woord zijn Ineke Bossers en Kees de Zanger. Samen met hun respectievelijke echtgenoten Wim en Ank en Hanneke de Ruiter vormen zij de werkgroep Theater van de Stichting Sliedrecht & Cultuur. Dankzij deze vijf vrijwilligers is er alweer voor de zevende keer sprake van een heus Sliedrechts theaterseizoen. De gemeente stelt hiervoor een vast budget beschikbaar met als doel de publieke belangstelling voor het Sliedrechtse Theater te optimaliseren. ,,Maar zonder Arie geen theater”, roept De Zanger ineens uit. Hij doelt hierbij op Arie van den Nieuwendijk die samen met zijn echtgenote Hellen partycentrum De Lockhorst en Brasserie Elco exploiteert. ,,Zij verzorgen niet alleen het facilitaire en het horeca gebeuren, maar ze regelen ook de kaartverkoop. Dit jaar kan er voor het eerst via onze website gereserveerd worden. Een mogelijkheid waar nu al heel veel gebruik van gemaakt is.”

Ook het Lockhorst Theatermenu mag zich in een steeds grotere belangstelling verheugen. Ruim twee uur voor aanvang worden de gasten verwelkomd en daarna kunnen ze de tijd vergeten zonder te laat te komen voor de voorstelling. Ineke: ,,Het is een wisselend aan het seizoen aangepast driegangen menu. Voortreffelijk eten voor weinig geld. Behalve individuele gasten zien we ook steeds vaker groepen die van hun bedrijfs- of familiefeestje een avondje totaal theater maken. Ja, het zijn de Nieuwendijkjes die met hun crew voor de juiste ambiance zorgen. Zonder hen waren we nergens.”

Ook de samenwerking met drukkerij Van den Dool, Reli Groep en met de mensen achter de kaartverkoop adressen wordt geroemd. Toch is zeker de inzet van de vrijwilligers zelf niet te onderschatten. Tijdens de middag- en avondvoorstellingen zijn zij uren van tevoren en na afloop in de weer. Maar alles staat of valt bij de programmering, grotendeels de taak van Ank en Kees: ,,Sinds we een naam beginnen te krijgen in de theaterwereld bombarderen allerlei impresariaten ons met hun catalogi. En dan begint het afwegen. Wat wil Sliedrecht wel en wat niet? Het blijft zoeken. Cabaret en stand-up comedy bleek hier niet zo te lopen, maar Sjaak Bral zorgde juist wel voor uitverkochte zalen. Ook Richard Groenedijk blijkt hier goed te lopen, dus die komt dit jaar weer. Soms kiezen we dus voor veilige herhaling maar vaak ook voor nieuwe dingen.”

Nieuw voor Sliedrecht is bijvoorbeeld een voorstelling als ‘De Parelvissers’ op 2 oktober. De grootste operakrakers door Jan Rot bewerkt tot een oer-Hollandse musical die zich afspeelt in Volendam: met veel humor, vaart en geweldige muziek. Andere bekende namen het komende seizoen zijn Margriet Eshuis, Jenny Arean, Louis van Dijk, Joke Bruijs, Jeroen van Merwijk en Kees Torn. Ook The Dutch Eagles, Pater Moeskroen, De Amazing Stroopwafels en Het echt Rotterdams Theater staan geprogrammeerd. Er is weer drie keer een ‘Sunday Jazz’ en ook Charmony, een close Harmony groep uit de stal van A Lot Of zal een concert op de zondagmiddag verzorgen.

Natuurlijk staat dit jaar de Sliedrechtse toneelvereniging ‘Onder Ons’ op de Lockhorstplanken. En de driemansfeestband met karakter ‘Jan Pak de Leuning’ treedt zelfs twee keer op. Zoals eerder vermeld verzorgen zij op 19 september de pauze- en afterparty in foyer tijdens de droevige, treurige, smartelijke en vooral feestelijke openingsavond met Smartlappenkoor Bagger. Er zijn tijdens die avond exclusieve VIP kaarten te winnen voor het ‘Vette Feest’ op ‘vrijdag de 13e’ november ter gelegenheid van het vijf jarig jubileum van Jan Pak de Leuning. Beide voorstellingen zijn al bijna uitverkocht. Dus wie ook wel eens de ‘Rookverbodblues’ wil krijgen moet snel een kaartje te reserveren bij de kassa van Party Centrum De Lockhorst, Sportlaan 1, telefoonnummer 0184-499305 (op werkdagen van 09.00 tot 13.00) of via www.theaterdelockhorst.nl. Daar is alle informatie te vinden over TheaterGroep, artiesten, voorstellingen, theatermenu’s, data, tijden, prijzen en nog veel meer.

Op de foto vlnr: Kees de Zanger, Hellen van den Nieuwendijk, Ank de Zanger, Arie van den Nieuwendijk. Kees en Ank zijn twee van de TheaterGroep vrijwilligers, Hellen en Arie zijn van Partycentrum de Lockhorst.

advertentie
advertentie