‘Sporthal De Wielewaal is een begrip’

9 september 2009 om 00:00 Nieuws

1978 is ook het jaar waarin Den Breejen beheerder werd. Hij is er vanaf het begin bij. ,,Ik heb gereageerd op een advertentie in de krant. De gemeente was op zoek naar een beheerder van de sporthal die in oktober dat jaar zou worden opgeleverd. Het was iets nieuws voor Hardinxveld-Giessendam en voor mij ook. Ik ben in het diepe gedoken. In feite ben ik met de gebruikers mee opgegroeid.” Den Breejen verdiende daarvoor de kost als machinaal houtbewerker bij firma De Ruiter aan de Nieuweweg en gaf les bij gymnastiekvereniging OKK. ,,Toen ik beheerder werd was het in eerste instantie behoorlijk wennen. Je zat overdag vaak thuis en moest ‘s avonds en in de weekenden werken. In de 24 uurs-economie waarin we nu leven raak je daar snel aan gewend. Toentertijd was het niet zo gewoon.”

Jan den Breejen neemt afscheid van ‘onze’ hal H’VELD-G’DAM - Jan den Breejen (63) gaat genieten van het leven. Niet dat hij dat de afgelopen drie decennia niet heeft gedaan. In de 31 jaar dat hij beheerder was van sporthal De Wielewaal heeft hij veel waardering geoogst. ,,Als ze naast de nationale haringtest en oliebollentest ook een top-100 van beste sporthallen zouden samenstellen weet ik zeker dat we heel hoog eindigen. Natuurlijk is De Wielewaal eigendom van de gemeente, maar met het team hadden we altijd het gevoel: dit is onze hal. Veel bezoekers geloven niet dat de sporthal al in 1978 is gebouwd.”

Door Erik de Bruin

Waardering

Den Breejen en het team waarvan hij deel uitmaakte waren verantwoordelijk voor het onderhoud en hielden in het oog of de gebruikers (lees: de sportverenigingen en scholen) zich aan de regels hielden. ,,Je fungeerde ook als vraagbaak en verrichtte administratief werk. Het was veelzijdig en je had veel verantwoording. Ik ben vele keren de zaal in gerend om eerste hulp te verlenen. Van gebroken vingers tot gebroken polsen en heupen ... ik heb het allemaal gezien. Mooi is de waardering die je krijgt. In de vorm van een bedankje of een kaart. Bijvoorbeeld van een vrouw die het bij een uitvoering aan haar hart kreeg. De zaal zat stampvol. Je moet voorzichtig en adequaat te werk gaan en voorkomen dat paniek ontstaat. Ik was dolblij toen ze eenmaal in de ambulance zat.”

‘Cultureel huis’

Hij vervolgt: ,,Bij grote evenementen zijn we niet betrokken bij de organisatie. Wel worden we geraadpleegd over de mogelijkheden en onmogelijkheden. Zoals de Oud & Nieuw-feesten van de laatste jaren, de concerten van EMS, de uitvoeringen van OKK en de korfbalwedstrijden van HKC en Vriendenschaar.

De Wielewaal is meer dan alleen een sporthal. Het is het culturele huis van de gemeente. Waar vroeger alles kon. De Schuttevaer heeft wel eens een driedaags congres gehouden waarbij ze de hele zaal hadden verbouwd tot een griend. Bij een praiseavond van de EO hebben we ooit tweeduizend man naar binnen gepropt en bij concerten van EMS was ook het ook normaal dat dik 1100 toeschouwers stonden te kijken.

Door de aangescherpte veiligheidsmaatregelen na Volendam (de verschrikkelijke brand in café ‘t Engeltje in 2001, red.) kan dat niet meer. Bovendien is de belangstelling afgenomen. Iedereen heeft tegenwoordig zoveel andere dingen te doen.”

Den Breejen heeft ook verscheidene hobby’s waarmee hij zich intensief bezighoudt. Zo is hij lid van een popkoor uit Gorinchem die zich momenteel voorbereidt op een reeks voorstellingen in De Nieuwe Doelen. Tuinieren en het volgen van keyboardlessen behoren ook tot zijn favoriete bezigheden. ,,Er moet in het huis ook nog veel gebeuren aangezien ik de afgelopen maanden te kampen heb gehad met de ziekte van Pfeiffer. Het afgelopen halfjaar heb ik niet gewerkt terwijl ik daarvoor bijna nooit ziek was. Het geeft aan dat wat je ook wilt je gezondheid voorop staat en dat je er rekening mee moet houden dat je ouder wordt. Na vanaf mijn vijftiende te hebben gewerkt vind ik het welletjes. Het is een bewuste keuze vervroegd met pensioen te gaan. Al ga ik het enorm missen. Daarom wilde ik ook per sé de laatste week volop meedraaien zodat ik met een goed gevoel afscheid kon nemen.”

advertentie
advertentie