Op spreekuur bij de burgemeester

9 september 2009 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM - Hinder van hondenpoep? Zorgt hangjeugd voor geluidsoverlast? Moet het maar eens afgelopen zijn met de overlast van voorbijscheurende auto’s in de straat? Inwoners van Hardinxveld-Giessendam kunnen vanaf vrijdag 11 september met hun op- en aanmerkingen en hun problemen bij burgemeester Maria Wiebosch-Steeman terecht. Zij start dan met een wekelijks spreekuur voor alle belangstellenden.

Wiebosch-Steeman speelde al langer met het idee om een burgerspreekuur in te voeren, maar door persoonlijke omstandigheden duurde de start langer dan gepland. ,,Waarom ik dit doe?”, herhaalt Wiebosch-Steeman de vraag. ,,Ik vind dat de drempel naar een burgemeester toe, niet te hoog moet zijn. Ik heb me laten inspireren door collega’s in andere gemeenten die dit al langer doen. Ik heb zelf niet eerder een spreekuur voor burgers gehouden.”

Tijdens het spreekuur, dat wekelijks op wisselende momenten en tijdstippen plaatsvindt, wil de eerste burger een luisterend oor bieden. ,,Ik verwacht dat de meeste zaken die besproken zullen worden, kleinschalig zijn. Onderwerpen die burgers persoonlijk aangaan en niet per se overkoepelend zijn. Als er af en toe een grote ‘bij’ tussen zit, zou dat mooi zijn. Dat geeft ons de gelegenheid het breder te bespreken in het gemeentehuis. Voor de rest hoop ik dat ik burgers wegwijs kan maken in het systeem en ze advies kan geven. Mensen kunnen heel veel zaken zelf oplossen, maar ze weten vaak niet hoe ze dit moeten doen. Ik kan ze een handje helpen.” Wiebosch-Steeman voegt toe dat ook geschillen met andere (landelijke) instanties besproken kunnen worden. ,,Ik wil iets voor de burgers betekenen, op alle vlakken.”

Een burgerspreekuur, een bezoek aan een school, een rondleiding over een scheepswerf; Wiebosch-Steeman is de laatste weken behoorlijk ‘zichtbaar’ in de gemeente. Hierdoor heeft ze inmiddels een goed beeld van haar werkplek. ,,Hardinxvelders zijn leuke mensen, met veelal een Rotterdamse mentaliteit. Ze hebben vaak een serieuze inborst, maar die heb ik zelf ook. Daarnaast vind ik het dorp ook fascinerend. Het is bijvoorbeeld machtig om te zien hoe een scheepswerf draait. Dat is typisch iets van deze streek. Ik voel me hier op mijn plaats.”

advertentie
advertentie