Samenwerking brandweer

9 september 2009 om 00:00 Nieuws

Toenmalig burgemeester Augusteijn van Hardinxveld-Giessendam en burgemeester IJssels van Gorinchem ondertekenden in september 2008 een intentieverklaring voor een samenwerking op het gebied van brandweerzorg. Destijds bleken al vele gemene delers binnen de korpsen te bestaan. Samenwerking kan verbetering van kwaliteit, efficiency en effectiviteit betekenen. Bovendien heeft men te maken met het ‘Programma versterking risico- en crisisbeheersing van de veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid’. Met goederenstromen over rivier De Merwede, snelweg A15, Merwede-Lingelijn en natuurlijk de Betuwelijn in de achtertuin is de regio zeker niet zonder gevaar.

H’VELD-G’DAM - Ook de brandweer lijkt niet aan een intensievere samenwerking te ontkomen om de kwaliteit en efficiency te verhogen. De initiatieven tot nauwere samenwerking met buurgemeente Gorinchem dateren alweer van april 2007. De bestuurskrachtmeting in 2005 lag hieraan ten grondslag. Om tot één brandweerorganisatie voor twee gemeenten te komen is nu gedegen onderzoek nodig. Een adviesbureau moet daarom duidelijkheid scheppen.

Door David J. Korevaar

Het onderwerp ‘Samenwerking/samenvoegen brandweer Gorinchem en Hardinxveld-Giessendam’ werd afgelopen week besproken tijdens de commissievergadering Communicatie en Sturing. „Een gedegen stuk dat we hier behandelen. Hogere kwaliteit voor de brandweer door intensievere samenwerking”, aldus VVD’er Jaap Tromp. Benhard van Houwelingen (T@B) vraagt zich af of samenwerking uiteindelijk beter is voor de burger en CDA’er David Koppelaar heeft weinig opmerkingen op het artikel. Jan de Vos (SGP) komt met de opmerking: „Wie zijn wij als de brandweer dit wil? Verder ben ik nieuwsgierig naar met name de financiële verdeelsleutel.” PvdA’er Joop Kuipers spreekt over ‘mogelijk een vijandige overname’. Jan Nederveen (CU): „Ons korps acteert op een zeer hoog niveau. Hoe kunnen wij dit in de toekomst blijven vasthouden?”

Burgemeester Wiebosch-Steeman is voorstander om de regie in eigen handen te houden: „Voor een objectief onderzoek naar de haalbaarheid van een succesvolle samenwerking is een onafhankelijk bureau en dus geld nodig (onttrekken van €35.000 uit de algemene bestemmingsreserve onderdeel Tandemsamenwerking/organisatieontwikkeling, red.). Het doel wat we voor ogen hebben is: onze lokale kwetsbaarheid verminderen, de kwaliteit verhogen, efficiënter werken en aanhechten bij ontwikkelingen van de veiligheidsregio ZHZ. De kosten van het onderzoek wil ik delen met de gemeente Gorinchem. Een belangrijk punt van deze kwestie is dat we hier bij onze gemeente wel de regie in eigen hand moeten kunnen houden. We opereren hier bij de brandweer al jaren op een zeer hoog niveau. Dat moet gehandhaafd blijven.”

In principe zal de raad op 24 september een definitieve beslissing nemen over het contracteren van een adviesbureau.

advertentie
advertentie