'Giessenpoort is pas een begin'

9 september 2009 om 00:00 Nieuws

Impuls voor

aantrekkelijk

dorpshart

H'VELD-G'DAM - Een duurzaam, aantrekkelijk centrum voor winkeliers, publiek en bewoners. Dat is wat de gemeente Hardinxveld-Giessendam nastreeft, in goed overleg met de ondernemers in het centrumgebied. Het project Giessenpoort vormt de aanzet. ,,Als dat plan is voltooid is het centrum nog niet af. We hebben dan in feite pas een begin gemaakt", aldus wethouder Cor de Jong.

Door Erik de Bruin

Als de bouwwerkzaamheden geen vertraging oplopen wordt de Giessenpoort in juni 2010 opgeleverd. Hardinxvelders kunnen vanaf dat moment ook bij Albert Heijn hun boodschappen doen waar Bas van der Heijden al jaren de enige supermarkt is in het centrum. De Jong: ,,Uit een Distributie Planologisch Onderzoek, dat al in 1998 is uitgevoerd, is gebleken dat ruimte is voor een tweede supermarkt. We willen dit al heel lang." Doordat voor de middelbare school (naar de scholenstrook aan de Blauwe Zoom) en de waterberging (naar de Schaapsdrift, op de grens met Sliedrecht) andere locaties zijn gevonden kan het centrumplan tot ontwikkeling worden gebracht. Boven de nieuwe supermarkt en aan de kant van de Thorbeckestraat komen in totaal 41 koopappartementen. Waarvan inmiddels meer dan zeventig procent is verkocht. Voor elk appartement komt een vak in de te realiseren ondergrondse parkeerkelder. Die plaats biedt aan 75 auto's hetgeen betekent dat ook ruimte is voor het winkelend publiek. Publiek dat, als het aan de gemeente ligt, niet alleen de auto inlaadt met boodschappen, maar ook de winkels aan de andere zijde bezoekt. ,,We willen geen geïsoleerde Albert Heijn", legt de wethouder uit. ,,Het plan borduurt verder op wat er al is. In het centrum vormt het bestaande plein Den Bogerd een belangrijk element. Met de bouw van de Giessenpoort ontstaat aan de Talmastraat een nieuwe publiekstrekker waarbij het de bedoeling is dat tussen die twee polen het winkelgebied nog aantrekkelijker wordt."

Looproute

De Jong spreekt over het haltermodel: ,,Om een goede verbinding te maken tussen nieuw en bestaand is het van belang dat aan de Talmastraatzijde van Bas van der Heijden nieuwe winkelruimtes worden gebouwd. Ook voorziet het plan in winkelruimte tussen de bestaande supermarkt en de lederwarenzaak van De Vries. De opzet is dat een aantrekkelijke looproute ontstaat tussen de halter aan de Talmastraat en de halter aan de Peulenstraat/Den Bogerd. Na realisatie van het project Giessenpoort zal in totaal nog zo'n 750 vierkante meter winkelruimte worden toegevoegd. Uiteindelijk is het niet het eerste doel een Albert Heijn in het dorp te hebben, hoe aardig dat ook mag zijn. Voorop staat: een goed voorzieningenniveau met een goed functionerende detailhandel. We verwachten dat dit project daar een impuls aan zal geven."

Verszaken

Bij Albert Heijn wordt inpandig een passage gebouwd met ruimte voor twee of drie verszaken. Lokale ondernemers krijgen voorrang. Er zijn al gesprekken gaande met geïnteresseerden. Vooruitlopend op de bouwwerkzaamheden zijn zeventig tijdelijke parkeerplaatsen aangelegd. Tussen de Giessenpoort en het Thorbeckehuys komt een groot parkeerterrein dat zowel vanaf de Peulenstraat als de Thorbeckestraat bereikbaar is. In de Talmastraat wordt een parkeereiland aangelegd. Op dit moment bereidt de gemeente het ontwerp-bestemmingsplan voor. Naar verwachting wordt dit eind 2009 in procedure gebracht.

advertentie
advertentie