Publiek kiest de lekkerste kaas

9 september 2009 om 00:00 Nieuws

HOORNAAR – De voorbereidingen van de jaarlijkse kaaskeuring van Fokveedag Boerenlandfeest op zaterdag 3 oktober zijn weer gestart. Het motto is ‘Boerenkaas – natuurlijk lekker’! De bezoekers van de kaasexpositie worden ingeschakeld om aan te geven welke van de kazen met de hoogste punten de lekkerste is. Gedurende de dag kunnen de consumenten die kazen proeven en beoordelen. Voor de winnaar van deze publiekswedstrijd staat een ‘gouden’ beker klaar.

Een deskundige jury bepaalt vrijdagmorgen 2 oktober (10.00-12.00 uur) in de grote zaal van ’t Bruisend Hart aan het Dirk IV-plein welke boeren- en geitenkazen in de prijzen vallen. Die bijeenkomst is voor het publiek toegankelijk. In de sector geitenkazen worden harde kazen, jonger en ouder, dan twee maanden gekeurd. Er worden ook zachte kazen aan de kloppende, proevende en ruikende juryleden voorgelegd.

De zogeheten kaasdag van dit agrarische evenement wordt sinds 1935 georganiseerd. In de eerste jaren woonden de inzenders van de kazen voornamelijk in Hoornaar, Hoogblokland en Noordeloos. Erg veel boeren verwerkten zelf – met name de boerinnen – de melk tot kaas. Er werd reclame gemaakt voor het gebruik van zuivelproducten. In een catalogus uit de jaren dertig van de vorige eeuw staat: ,,Op het terrein is een tent geplaatst waar MELK en broodjes met KAAS tegen billijke prijzen verkrijgbaar zijn.” In de donkere jaren dertig maakte het Crisis- Zuivelbureau voor Gorinchem en de Alblasserwaard veel reclame voor de consumptie van melkproducten.

97e Fokveedag Boerenlandfeest, zaterdag 3 oktober op het terrein aan de Dorpsweg, van 9.00 tot 16.00 uur. Entreeprijs € 8,00 per persoon; kinderen tot en met twaalf onder begeleiding gratis toegang. De auto’s kunnen gratis worden geparkeerd. Catalogus € 2,00. Voor informatie www.fokveedag.nl. Voor informatie over de rundveekeuring: Voorzitter Jan de Groot 0183-581202 of 06-51312227.

advertentie
advertentie