'Hoe kijken ouders aan tegen alcoholgebruik jeugd?'

19 september 2009 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Het alcoholgebruik onder jongeren is hoog. Te hoog, stelt de GGD ZHZ. ,,Ze drinken te veel, te vaak en te vroeg alcohol." Maar wat vinden ouders hier eigenlijk van? En hebben ze met hun kind(eren) afspraken gemaakt over zijn of haar alcoholgebruik? In opdracht van het programma Verzuip jij je toekomst?! onderzoekt de GGD ZHZ hoe ouders aankijken tegen het drinkgedrag van hun kinderen.

,,Alcohol heeft een schadelijke invloed op de ontwikkeling van de hersenen. Zeker wanneer kinderen nog in de groei zijn. Daarom stimuleert de overheid het terugdringen van alcoholgebruik onder de 16 jaar. Daarbij is het natuurlijk heel belangrijk dat ook ouders achter deze regel staan. Gebleken is dat jongeren hun eerste glaasje alcohol juist van hun ouders krijgen. Ook als ze nog géén 16 jaar zijn", stelt Pia Pottuit van de GGD.

,,De vraag is nu hoe ouders in de regio ZHZ aankijken tegen het alcoholgebruik van jongeren. En dan met name of ze afspraken hebben gemaakt met hun zoon of dochter over het niet drinken van alcohol voor de 16 jaar. Dit zijn belangrijke afspraken, want ouders onderschatten vaak de invloed die ze op het gedrag van hun kinderen hebben. Met de uitkomsten van het onderzoek van de GGD ZHZ kunnen we vanuit het programma Verzuip jij je toekomst?! het aanbod van activiteiten nog beter afstemmen op de vraag van de ouders."

De gemeenten in de regio Zuid-Holland Zuid hebben samen met de Veiligheidssociëteit, GGD, OM en politie hun krachten gebundeld om vroegtijdig en overmatig alcoholgebruik onder jongeren aan te pakken. Dit doen zij onder het motto: Verzuip jij je toekomst?! Meer informatie over het onderzoek, maar ook over Verzuip jij je toekomst?! is te vinden op www.ggdzhz.nl.

advertentie
advertentie