Van start met ‘Beter door Bewegen’

22 september 2009 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM – Voel je beter door bewegen. Ook als je door aanleg van bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, overgewicht, aanleg voor suikerziekte, COPD of psychische problemen minder energie hebt. Of als je voortdurend gespannen, vermoeid of eenzaam bent. Juist dan kom je vaak aan bewegen niet toe. Je wilt wel, maar het ontbreekt aan moed of fut om die ene stap te zetten. Daar kan een ieder vanaf 1 oktober verandering in brengen.

Door Wil Sommeijer

De Gezonde Regio start op 1 oktober in Hardinxveld-Giessendam met het programma ‘Beter door Bewegen’. Op advies van de huisarts helpt dit programma mensen naar een gezonde levensstijl. ,,Allerlei bewegingsprogramma’s zijn in opmars, veelal landelijk projecten. Wij hebben ervoor gekozen om dit project geheel lokaal op te zetten. Alle huisartsenpraktijken doen mee. We hebben alle lokale sportverenigingen uitgenodigd. Het hele programma is in Hardinxveld-Giessendam ontwikkeld”, vertelt huisarts Erik Hammers, één van de initiatiefnemers van dit project. ,,Het is de bedoeling dat je je met het programma prettiger gaat voelen, misschien zelfs wat gewicht kwijtraken. De angst om iets te gaan doen kwijtraken. Kortom, een duwtje in de rug. Bewegen is leuk. Een groot deel van het programma wordt in groepsverband gedaan. Kleine groepen van maximaal vijftien personen. En het is absoluut niet prestatiegericht.”

Dokter Hammers wijst erop dat wie deel wil nemen aan Beter door Bewegen dit met de eigen huisarts moet overleggen. ,,Het programma is niet geschikt voor mensen met bijvoorbeeld ernstige longproblemen of die een CVA hebben gehad. Zij kunnen beter een gerichte therapie volgen.”

Stappenplan

De huisarts adviseert of verwijst naar dit project. Het volledige programma duurt één jaar en is verdeeld in drie fasen. Gedurende dat jaar worden deelnemers begeleid door een persoonlijke levensstijlcoach. Dat kan de huisarts zijn of de praktijkondersteuner uit de huisartsenpraktijk. Er wordt gestart met twee groepen in het OKK gebouw aan de Rijnstraat. Donderdag 1 oktober is de aftrap onder leiding van Erik van Noordenne, aanvang 10.30 uur. Maandag 5 oktober vanaf 18.00 uur start groep twee onder leiding van Jenny Hoekwater.

Na een intakegesprek start fase één. Onder begeleiding van Jenny of Erik en fysiotherapeute Marjolein Mostert ontdekken deelnemers hoe plezierig bewegen is en leren zij hun eigen mogelijkheden kennen. Spierpijn? ,,Nee, juist niet. Rustig leren wat je kunt. Het gaat niet om grote inspanningen”, zegt Arjan Heijblom van Rivas en projectleider Beter door Bewegen. Het bewegen duurt circa 45 minuten. Daarna is er nog een half uurtje aandacht voor bijvoorbeeld gezonde voeding en daarvoor tekent diëtiste Annemiek van Wijngaarden. Fase één duurt twaalf weken.

Zowel fase één als fase twee is in groepsverband. In fase twee gaan deelnemers ontdekken, ook weer met begeleiding van Jenny of Erik, welke vorm van bewegen zij zelf leuk vinden en wat bij hen past en wat er allemaal in het eigen dorp te doen is. Denk aan het zwembad en sportverenigingen. Deze fase duurt zestien weken.

In fase drie, die 24 weken duurt, komt het op wilskracht aan. Deelnemers blijven zelf actief bewegen en sporten en hebben, als het goed is, aansluiting gevonden bij een vereniging. In deze weken worden zij nog regelmatig begeleid door de huisarts of praktijkondersteuner. ,,En dan hopen we dat de deelnemers zover zijn dat ze blijven sporten”, zeggen Hammers en Heijblom.

Minisymposium

Dinsdag 29 september vindt in het gemeentehuis een minisymposium plaats dat in eerste instantie bedoeld is voor lokale sportverenigingen en zorgprofessionals. Belangstellende burgers zijn hierbij welkom. Zij moeten zich vooraf aanmelden bij Arjan Heijblom, 0183-644952. Het symposium duurt van 19.00 tot 21.30 uur. Burgemeester M. Wiebosch-Steeman opent het symposium. Sprekers zijn huisarts Erik Hammers, Louis Overgoor, huisarts in Amsterdam en oprichter van Big!Move. Verder is er een paneldiscussie waarin onder anderen wethouder T. Sluimer, H. van Noorden, directeur zorg Trias en de voorzitter van OKK, E. Kraaijeveld, plaatsnemen.

Beter door Bewegen is een programma van De Gezonde Regio en is ontwikkeld in samenwerking met gymnastiekvereniging OKK, huisartsenpraktijk Hammers, fysiotherapiepraktijk Lanser en de Diëtheek. Het symposium is georganiseerd in samenwerking met de gemeente Hardinxveld-Giessendam en Big!Move. ,,Het hele programma is in Hardinxveld-Giessendam ontwikkeld en verdient zeker navolging in de regio”, aldus Arjan Heijblom.

advertentie
advertentie