Schrijver Khalid Boudou (Het Schnitzelparadijs) geeft lezingen aan VMBO’ers

23 september 2009 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - BibliotheekNetwerk Zuid-Holland Zuidoost vindt het belangrijk om ook na de Week van de Alfabetisering aandacht te blijven besteden aan jongeren die moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen. De in Marokko geboren schrijver Khalid Boudou komt daarom aan VMBO-scholieren vertellen over zijn werk en leven. En jongeren vanaf twaalf jaar die moeite hebben met lezen kunnen nu ook in de bibliotheken surfen naar de vernieuwde website 4you!.

Schrijver Khalid Boudou debuteerde met zijn roman Het Schnitzelparadijs (2001). Dit boek werd goed ontvangen en is vertaald in het Spaans, Duits en Italiaans. In 2002 werd de roman bekroond met Het Ezelsoor voor het best verkochte debuut en in 2005 succesvol verfilmd. In 2007 bracht hij zijn eerste jongerenroman PizzaMaffia uit. Dit boek kreeg de Debutantenprijs van de Jonge Jury. Ook deze roman wordt verfilmd.

In de Week van de Alfabetisering in september werd volop aandacht besteed aan de 1,5 miljoen Nederlanders die moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen. Laaggeletterdheid is een probleem van jong en oud, autochtoon en allochtoon. ‘De Onderwijsinspectie constateerde in het Onderwijsrapport 2006/2007 dat ongeveer vijf procent van de 15-jarigen laaggeletterd is en ongeveer tien procent van de 15-jarigen zulke ernstige lees- en schrijfproblemen heeft dat zij een groot risico lopen ook laaggeletterd te worden. In het rapport 2007/2008 concludeerde zij dat aan het begin van het eerste leerjaar zestig procent van de leerlingen van de basis- en kaderberoepsgerichte leerwegen van het VMBO bij tekstbegrip onder het volgens de toets gewenste niveau voor leerjaar een presteert.

advertentie
advertentie