‘Hardinxveld over twintig jaar Slieveld'

24 september 2009 om 00:00 Nieuws

ChristenUnie praat over dorpsvisie in 2030

H’VELD-G’DAM – Hoe ziet Hardinxveld-Giessendam er uit in 2030? Dat was de vraag die centraal stond in de bijeenkomst van de ChristenUnie, dinsdag in het Hervormd Centrum. de partij presenteerde daar haar visie op het dorp over twintig jaar en stelde dit meteen ter discussie.

Door Marjanne Dijkstra

Moeten Hardinxveld-Giessendam en Sliedrecht meer praktisch gaan samenwerken? Het was een van de stellingen die fractievoorzitter Cor Voorberg op de aanwezigen afvuurde. Oud-sluismeester Teus Bongen had daar een duidelijke mening over: ,,Ik heb nooit begrepen waarom met Gorinchem moest worden samengewerkt. Alleen Boven-Hardinxveld past geografisch misschien bij Gorinchem, maar verder niet. Ik heb thuis al 44 jaar een samenwerkingsverband met een Sliedrechtse en dat gaat prima. Ik denk dat dat voor de dorpen ook opgaat.” Voorberg merkte op dat behalve Sliedrecht ook naar de andere dorpen in de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden moet worden gekeken. CDA-fractielid Paul Letterie meende dat het geen kwestie is van óf moet worden samengevoegd, maar wánneer.

Hardinxveld-Giessendam over twintig jaar noemde Letterie al ‘Slieveld’. ,,Ik denk dat we dan een veel grotere gemeente met zo’n vijftigduizend inwoners vormen. Alleen op die schaalgrootte kan je dan nog een zelfstandige gemeente zijn. De vraag is echter of de Hardinxvelder een ander mens wordt. We zullen geen kneuterige, en daar bedoel ik niets naars mee, gemeente meer zijn.” Letterie antwoordde daarmee op de stelling dat Hardinxveld-Giessendam in 2030 ‘geen stad, maar een dorp met allure aan de rand van de Alblasserwaard’ zou zijn. Een andere bezoeker van de avond meende dat het dorp steeds meer een forenzendorp wordt. ,,De flat tegenover mijn huis wordt steeds meer gebruikt als slaapplaats voor mensen die hier de hele week werken en in het weekeinde naar huis gaan. We moeten ook kijken welke mogelijkheden we bieden aan mensen met jonge kinderen. Als zij hier niet vinden wat ze willen, trekken ze weg.”

Op de avond werd duidelijk dat veel mensen waarde hechten aan het groene karakter van het dorp. ‘Voor elke boom die gekapt moet worden, moeten er twee in de plaats komen’, was een stelling die Paul Letterie ‘riskant’ vond. ,,Ik ben voor hoor, maar hoe willen we dat gaan invullen met de bomen aan de Peulenlaan”, vroeg hij zich hardop af. Hij sprak ook zijn sympathie uit voor meer functionele pleinen in het dorp met een terrasje en een bankje. Teus Bongen meende dat dat nog een moeilijke kwestie wordt: ,,We hebben hier een vervelend dorp, je kunt hier moeilijk iets gezelligs maken.”

Al in februari van dit jaar presenteerde de ChristenUnie haar visie ‘Hardinxveld-Giessendam, Poort naar het Groene Hart. Visie en ambitie voor Hardinxveld-Giessendam, op weg naar 2030’ uit. Voor 2030 noemde fractielid Kees Pille drie pijlers; een sterk ontwikkelde eigen organisatie, een operationele samenwerking met de zuidelijke rand (Sliedrecht) en een samenwerking met de Alblasserwaard. Samenwerking kan volgens de partij gebeuren op terreinen als economie, infrastructuur, ict, jeugdzorg, inkoop en vuilophaal. Pille verwoordde de kern: ,,Door de rivier, de snelweg met twee op- en afritten en de spoorlijn met straks drie stations moet Hardinxveld-Giessendam zich nog meer ontwikkelen als een poort naar het Groene Hart.”

advertentie
advertentie