Nieuwe Wetering in Noordeloos duurzaam verlicht

24 september 2009 om 00:00 Nieuws

NOORDELOOS - De straten van de wijk Nieuwe Wetering in Noordeloos worden vanaf nu verlicht met duurzame LED-lampen. Noordeloos is hiermee het eerste dorp in de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden waar gebruik wordt gemaakt van deze duurzame vorm van straatverlichting. Deze verlichting gaat jaren langer mee dan conventionele buitenverlichting. Hierdoor wordt ook op onderhoud bespaard.

De woningen van deze nieuwe wijk in Noordeloos bestaan uit starterswoningen, geschakelde woningen, twee-onder-een kapwoningen en seniorenwoningen. De gemeente heeft gekozen voor verschillende energiebesparende oplossingen in de woningen, waaronder het gebruik van een combi-air warmtepomp en terugwinning van warmte uit douchewater. Verder is gewerkt met hout uit duurzaam beheerde bossen (fsc-hout) en andere duurzame materialen. Nieuwe Wetering heeft ook het certificaat voor nieuwbouwwoningen ‘WoonKeur’ voor de seniorenwoningen ontvangen. Een woning met Woonkeur kent onder andere een hoog niveau aan gebruikskwaliteit, inbraak- en sociale veiligheid en toegankelijkheid.

De duurzame wijk Nieuwe Wetering, waarmee Giessenlanden eerder dit jaar een klimaatprijs won, werd op 24 september officieel geopend. De enige straat in deze wijk is vernoemd naar A. Uittenbogaard die in de vorige eeuw onder andere deel heeft uitgemaakt van de gemeenteraad en jarenlang wethouder is geweest. Een van de kleinkinderen van wethouder A. Uittenbogaard woont in de straat die vernoemd is naar haar opa. De weduwe van de oud-wethouder en haar kleindochter hebben daarom samen met wethouder Berend Buddingh’ de wijk officieel geopend.

advertentie
advertentie