Lezing over Joodse feesten

24 september 2009 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Greet Zijlstra uit Sliedrecht verzorgt donderdag 29 oktober een lezing over joodse rituelen, gebruiken en verhalen in de bibliotheek van Hardinxveld-Giessendam. Zijlstra verzorgt rondleidingen in de Dijksynagoge en kan veel over het onderwerp vertellen.

Tot eind 18e eeuw was, zover bekend, geen joods leven in de Alblasserwaard. Vervolgens vestigden de eerste joden uit Amsterdam en Rotterdam zich in de Alblasserwaard als onder andere marskramer en slager. Ze brachten hun producten van de grote steden naar de dorpen. Ook vestigden joden uit Oost-Europa zich in het gebied in verband met het antisemitisme in dat deel van Europa. In Hardinxveld en Sliedrecht ontstond een kleine Joodse gemeenschap en in 1845 werd een oer-Hollandse dijksynagoge in gebruik genomen. Deze joodse gemeenschap hield zich aan de leefregels uit de Thora, de sabbat werd gehouden en men vierde de joodse feesten: de lentefeesten, Pesach en Sjavoeot en de herfstfeesten, Rosj ha sjana, Jom Kippoer, Loofhuttenfeest, het Chanoeka feest en Poerim.

Tijdens de lezing wordt inhoudelijk uitleg gegeven over de feesten afgewisseld met typerende Joodse verhalen en humor. De lezing wordt georganiseerd door de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB en is vrij toegankelijk voor leden en belangstellenden. Plaats: Bibliotheek, Pietersweer 34, Hardinxveld-Giessendam. Aanvang 20.00 uur.

advertentie
advertentie