Feiten en wetenswaardigheden over de Fokveedag in Hoornaar

25 september 2009 om 00:00 Nieuws

* 231 koeien zijn voor de rundveekeuring aangemeld: 177 zwartbonte koeien, 29 roodbonte koeien en 25 koeien voor deelname aan jeugdwedstrijd

* De inzenders kunnen deze keer voor eigen rekening partytenten zonder zijwanden boven de koeien plaatsen. Een zevental (meest grotere) inzenders heeft hier voor gekozen.

* De juryleden voor de rundveekeuring zijn: Zwartbont J. van Beek Teteringen; H. Schuiling Nijeveen; A. van Beek Breda; H. Albring Drouwenermond; J. Knoef Geesteren. Reservejurylid: A. Moree Oud-Beijerland. Roodbont: H. Eikelenboom Rijnsaterwoude en J. Venenklaas-Slot Zeyerveld. De arbiter is H.A. Buijs uit Tricht.

* Voor het eerst in de geschiedenis van Fokveedag Boerenlandfeest is deze keer ook een wedstrijd voor mini-geleiders. De jeugd tussen 13 en 17 jaar brengt zelf pinken voor de jury; er zijn 25 aanmeldingen. Het exterieur van de dieren wordt gekeurd. Verder worden het voorbrengen en het toilet van de dieren beoordeeld. Er zijn twee keuringsronden: 10.40 uur en 11.30 uur.

* Voor de zogeheten Duurzaamheidsprijs, beschikbaar gesteld door WEA, zijn 14 dieren aangemeld.

* De catalogus voor de 97e Fokveedag Boerenlandfeest is klaar (kosten € 2,00); Inzenders en adverteerders krijgen uiteraard een gratis exemplaar. De digitale versie staat op onze website.

* Op vrijdag 29 januari 2010 is het 100 jaar geleden dat in Waddinxveen de beroemde stier Dirk IV werd geboren. Hij verhuisde in 1911 naar Hoornaar om te beginnen aan een zeer vruchtbaar leven. Dirk wordt in het boek Naar de Fokveedag, dat 1992 verscheen, ‘de vader van de Fokveedag’ genoemd.

* De catalogus is ook verkrijgbaar tijdens de voorverkoopavonden (tussen 7 en 8 uur) op maandag 28 september (Noordeloos), 29 september (Hoogblokland) en 30 september (Hoornaar). Toegangsbewijzen kosten op deze avonden € 6,00 in plaats van € 8,00.

* Er zijn in de daarvoor bestemde tent dit jaar behalve geiten ook schapen. Voor de kinderen is er een leuke wedstrijd: zij moeten tellen hoeveel dieren met vier poten er in de tent aanwezig zijn. De kuikentjes tellen dus niet mee. Het bezoekers kunnen ook aangeven wat volgens hen de mooiste geit is.

* De Suffolk-ooi van suffolkfokkerij ‘Middelcopper Suffolks’ van de familie Van Buuren uit Leerbroek is te zien in de schapen- en geitentent. De Suffolk-ooi werd op 6 juni op de Dag van het Schaap door de jury uit alle aanwezige dieren, verdeeld over 50 rassen, verkozen tot mooiste schaap van Nederland. In 2008 behaalde de familie van Buuren ook al een prijs met de suffolkfokkerij door de kuddekeuring te winnen.

* Wie dat wil, kan in de streektent gefotografeerd worden. Ferry Verheij van Verheij Ontwerpstudio in Noordeloos maakt daar foto’s. De foto’s komen misschien op www.fokveedag.nl . Een bloemlezing ervan is te zien tijdens de prijsuitreikingsavond op vrijdag 20 november. Waarschijnlijk zullen er ook foto’s worden opgenomen in een boek(je) dat in 2012 verschijnt ter gelegenheid van de 100e Fokveedag Boerenlandfeest.

* De leden van de CPJ organiseren ook weer een wedstrijd; zij testen deze keer de sjoelvaardigheid van het publiek. Iedereen die komt kan proberen de schijven door de vakjes op de sjoeltafel te gooien. Wie ondertussen een praatje wil maken over de activiteiten van de CPJ krijgt daarvoor volop de gelegenheid. De CJP is van 10.00 tot 16.00 uur aanwezig. Wie hoogste aantal punten gooit, wint de dagprijs.

* Evenals in veel voorgaande jaren is ook dit jaar de Kynologenclub Gorinchem met verscheidene hondenrassen aanwezig. Ook de Vereniging van liefhebbers en fokkers van Duitse Herdershonden (VDH) kringgroep Gorinchem is weer van de partij.

* De belangstelling van de standhouders is goed en dat is verblijdend in een periode waarin de economie een beetje tanende is. Nagenoeg alle standhouders van vorig jaar geven weer acte de présence; er zijn ook standhouders die voor de eerste keer naar Hoornaar komen. Ze zullen er geen spijt van hebben!

* Op zaterdag 19 september is begonnen met plaatsen van de tenten.

* De bezoekers van de 97ste Fokveedag Boerenlandfeest kunnen zich op zaterdag 3 oktober laten informeren over de boerenzwaluw. Nico van Dam, zwaluwcoördinator van de natuur- en vogelwerkgroep Krimpenerwaard, zal in de Streek- en Expositietent zijn kennis over deze vogel delen met het publiek.

* Kunstschilder Wiebe van der Zee geeft een demonstratie aquarelleren.

* De agrarische natuur- en landschapsvereniging Den Hâneker zal met al haar ‘takken van sport’ vertegenwoordigd zijn.

* De Historische Vereniging Hoogblokland, Hoornaar en Noordeloos is in de Streek- en Expositietent aanwezig met een oude timmerwerkplaats bemand door o.a. meester-timmerman Meine Mollema uit Noordeloos. In de boekenstand is een bloemlezing te zien van nagenoeg alle publicaties over de drie dorpen. In de stand is ook een flyer verkrijgbaar om een exemplaar te bestellen van het nieuwe boek Noordeloos. Nu dat op 6 november verschijnt, uitgave Verenigingsraad Noordeloos.

* Nieuw dit jaar is de aanwezigheid van het Gebiedsplatform Alblasserwaard/ Vijfheerenlanden. Dit platform houdt zich bezig met het schrijven van een nieuwe visie op de streek. De bezoekers kunnen bij deze stand hun mening geven over hun kijk op de ontwikkeling van dit deel van het Groene Hart. Het geheel wordt omlijst door live muziek.

* Voor de 20e Alblasserwaardshow 2009 hebben 48 inzenders met 300 dieren ingeschreven:

* 94 konijnen

* 14 grote hoenders

* 93 dwerghoenders

* 25 cavia's

* 9 kleurmuizen

* 21 watervogels

* 30 sierduiven

* 14 oorspronkelijke duiven

* Ook voor de warenmarkt ziet het er weer goed uit, de meeste marktlieden van vorig jaar hebben zich weer aangemeld, maar ook een flink aantal nieuwelingen die via via gehoord hebben dat het een zeer interessante markt is in Hoornaar. Er is voor ieder wat wils, wat lekkers, wat leuks en er zijn bijzondere dingen.

* De keuring en expositie van boerenkaas zijn onlosmakelijk aan de Fokveedag Boerenlandfeest verbonden. De kazen worden op vrijdag 2 oktober in partycentrum ’t Bruisend Hart aan het Dirk IV-plein gekeurd. Dat gebeurt ’s morgens tussen 10 en 12 uur in de grote zaal; iedereen is daarbij welkom om te kijken, eventueel te proeven en zeker om koffie te drinken.

Alle kazen liggen de volgende dag – zaterdag 3 oktober – te glimmen in de Kaastent op het expositieterrein.

* De fokdag van de Shetlandponyfokvereniging Meerkerk en Omstreken heeft een gouden randje. Het is namelijk de 50e editie van de fokdagen, die zijn begonnen in Meerkerk. Vanwege het jubileum zijn er op het keuringsterrein van de pony’s diverse bijzondere activiteiten. De ponyclub had het programma op 24 september nog niet vrijgegeven. Er blijkt de 1e editie te zijn van de open outdoor dressuur en agility kampioenschap voor Shetland pony’s.

We verwijzen u naar www.shetlandponystamboek.nl.

* Op 3 oktober 1981 was het de eerste keer dat de pony’s op het terrein van Fokveedag Boerenlandfeest werden geshowd. Belangrijkste toeschouwer was Prins Bernhard die op die dag het beeld van de legendarische stier Dirk IV onthulde.

advertentie
advertentie