Jeugd laat zich zien op de veekeuring van de Fokveedag

25 september 2009 om 00:00 Nieuws

HOORNAAR – De rundveekeuring van de 97e Fokveedag Boerenlandfeest op zaterdag 3 oktober verschilt dit jaar uiterlijk met alle voorgaande keren. Een deel van de ingezonden koeien (zeven deelnemers) staat namelijk onder een overkapping van partytenten, waardoor dier en mens beter beschermd worden tegen eventuele nadelige invloeden van het weer. Het bestuur van de Fokveedag Boerenlandfeest heeft hiermee op verzoek van de leden ingestemd, zij het wel dat de agrariërs zelf verantwoordelijk zijn voor het plaatsen van de (nagenoeg uniforme) tenten. Vorig jaar nam een van de inzenders een voorproefje met een overkapping.

Binnen de organisatie is in het verleden enkele keren gesproken over het plaatsen van supergrote tenten, waarin de totale rundveekeuring zich zou moeten afspelen. Vanwege financiële en technische problemen is dat initiatief nooit nader uitgewerkt.

Er zijn 206 koeien (zwartbont en roodbont) voor het keuringsprogramma ingeschreven. Niet ongebruikelijk is dat de deelnemers kort voor de keuringsdag, om uiteenlopende redenen, nog enkele dieren moeten terugtrekken. Zoals altijd zijn de regionale topfokkers weer met hun dieren aanwezig. In elk geval wordt Koba 152 van de Maatschap D. en N. Bons- Plooij uit Ottoland verwacht. Koba 152 werd vorig jaar uitgeroepen tot dagkampioene en zette daarmee een kroon op de stal van de Maatschap Bons- Plooij. Ook op de Fokveedag geldt dat resultaten uit het verleden geen garantie zijn voor de volgende keuring. De concurrentie slaapt ook in Hoornaar niet.

Een nieuw facet voor de Fokveedag Boerenlandfeest is de voorbrengwedstrijd door de jeugd van 13 tot en met 17 jaar. De mini-geleiders (25 stuks) leiden jonge dieren (pinken) voor de jury, die keurt op exterieur, toilet van de dieren en de wijze van voorbrengen. Er zijn twee keuringsronden: 10.40 uur en 11.30 uur. Er zijn bekers te winnen en alle deelnemers krijgen een herinnering.

Vorig jaar gingen er enkele regenachtige dagen vooraf aan de 96e editie. Toen bleek dat de betonnen aanvoerpaden op het terrein niet meer voldeden. Daarom heeft het bestuur diep in de geldbuidel getast om verbeteringen aan te brengen. Sommige paden zijn verbreed en gereconstrueerd.

Het is de organisatie gelukt om elk jaar financieel rond te komen zonder daarbij een beroep te behoeven doen op de overheden. De penningmeester ontvangt geen subsidiegelden. Mede ondermeer dankzij de sponsoring door de regionale Rabobanken kan ‘Hoornaar’ jaarlijks een volwaardig agrarische manifestatie, de grootste in het Groene Hart van Holland, aanbieden.

Nagenoeg alle burgemeester van de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden en de gemeente Lingewaal hebben zitting in het erecomité, dat de agrarische regio en aanverwante organisaties een hart onder de riem wil steken. Burgemeester M. Wiebosch- Steeman van de gemeente Hardinxveld- Giessendam is recent tot het comité toegetreden. Zij heeft de organisatie laten weten dat zij op 3 oktober in Hoornaar aanwezig zal zijn.

Voorzitter Jan de Groot geeft in zijn voorwoord in het programmaboekje uiting aan zijn grote waardering voor de agrariërs. Hij zegt ondermeer: ,,96 Fokveedagen liggen achter ons daarom kan met de 97ste weer een stap naar de toekomst worden gezet. Een toekomst die er altijd weer anders uitziet dan het verleden was. Een perspectiefvolle toekomst voor de Fokveedag Boerenlandfeest, maar nog meer voor de veehouders /inzenders die, ondanks de economisch mindere tijd, een doorzettingsvermogen tonen, dat respect afdwingt”.

advertentie
advertentie