Dialezing 'Antarctica, South Georgia & de Falklands'

27 september 2009 om 00:00 Nieuws

WIJNGAARDEN - De Vogelwerkgroep van de Natuur- en Vogelwacht ‘De Alblasserwaard’ (NVWA) start haar winterseizoen met een boeiende dialezing over Antarctica (de zuidpool) en een bezoek aan de eilanden rond South Georgia en de Falklands op donderdag 15 oktober. Vogelliefhebber en natuurfotograaf Hans van Wijk neemt de aanwezigen mee naar de mooiste plekjes van het laatste ‘ongerepte’ continent op aarde.

Het wordt een kleurrijke lezing over het continent, dat voor het overgrote deel permanent schuil gaat onder een dikke laag (tot circa 4,5 km) sneeuw en ijs. Gletsjers, ruwe landschappen, albatrossen, robben, walvissen, dolfijnen en ezels- en kinbandpinguïns en varend door het spectaculaire Lemairekanaal naar Petermann Eiland komen de mooiste landschappen voorbij, terwijl afkalvende gletsjerfronten, grote groepen zwemmende pinguïns, luierende krabbeneters enzovoorts steeds weer de aandacht trekken. Ook is er een bezoek aan het vulkanische eiland Deception en de South Georgia-archipel waar het landschap bezaaid is met indrukwekkende gletsjers. De mooiste plekjes van South Georgia zoals Salisbury Plain (koningspinguïns), Cooper Bay (macaronipinguïns), Elsehul (grijskopalbatrossen), Prion Eiland (reuzenalbatrossen) en uiteraard Grytviken worden getoond.

Hans van Wijk bezocht ook het Sea Lion Island, het zuidelijkste eiland van de Falkland Eilanden. Op dit eiland komen ‘alle’ endemische soorten van de Falklands voor. Endemische soorten zijn soorten die nergens anders ter wereld voorkomen.

De lezing is in het Streeknatuurcentrum Alblasserwaard (SNCA) aan de Matenaweg 1 (aan de westzijde van Wijngaarden) in Papendrecht. De zaal is om 19.00 uur open en de start is om 19.30 uur. Tussendoor is er pauze en is de keuken open. De entree bedraagt 2 euro, voor kinderen tot en met 12 jaar 1 euro. Voor vragen: Ad Kooij (078-6912038) of Arie Kolders (0184-420592).

Zie ook het uitgebreide programma van deze lezing op www.nvwa.nl.

advertentie
advertentie