‘Op je voeten moet je zuinig zijn’

30 september 2009 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM – Sinds half april is in de Prinses Marijkestraat 8 pedicurepraktijk ‘De Voetstap’ gevestigd. Pedicure Alexandra Kortenhoeven heeft momenteel ook nog een praktijk in de Groen van Prinstererstraat. Het is echter de bedoeling om op termijn alle activiteiten te verplaatsen naar eerstgenoemd adres. We gaan even langs in de knusse salon voor een gesprek waarin het belang van goedverzorgde voeten centraal staat.

Door Ria Scholten

Alexandra is nog even bezig met de behandeling van een van haar klanten, maar wil ondertussen best iets over haar beroep vertellen. ,,Behalve vakkennis moet je ook beschikken over goede contactuele eigenschappen. De behandeling staat centraal, maar aan ieder paar voeten zit een ander mens met zijn eigen vreugde en verdriet. In de loop van de tijd bouw je met veel klanten een vertrouwensband op. Mijn klantenbestand bestaat uit mannen, vrouwen en kinderen in de leeftijd van acht tot negentig jaar. Je hoeft dus niet per definitie oud te zijn voor een bezoekje aan de pedicure. Voeten gaan een leven lang mee en dragen je lichaam. Je moet er dus zuinig op zijn. Bovendien is het prettig om pijnvrij door het leven te stappen.”

Wat houdt een behandeling globaal in? ,,Bij een eerste bezoek maak ik een anamnese. Er worden gegevens uitgewisseld en natuurlijk worden de voeten grondig bekeken. In mijn vak is hygiëne erg belangrijk en daarom werk ik altijd met handschoenen aan. Indien nodig wordt een behandelplan opgesteld. Na het desinfecteren knip ik de nagels. Een ingroeiende nagel kan heel erg pijnlijk zijn maar onder andere worden behandeld met behulp van een nagelbeugel. Eelt en likdoorns, ook wel eksterogen genoemd, worden verwijderd en daarna worden de voeten glad gefreesd. Een laagje nagellak, al dan niet met nailart, zorgt bij dames die dat leuk vinden voor de finishing touch. Ik zie dat als een stukje extra service. Na een korte voetmassage en het aanbrengen van een voedende voetencrème stapt de klant lichtvoetig de deur uit.” ,,Mijn salon is aangesloten bij brancheorganisatie ProVoet en ik ben in het bezit van het vakdiploma pedicure met de nodige aantekeningen. Dit houdt in dat ik ook diabetici en mensen met reumatische voeten mag behandelen. De eerstgenoemde groep krijgt de behandeling vergoed door de zorgverzekeraar. Mensen met reuma krijgen alleen in bepaalde gevallen een vergoeding. Zij kunnen navragen bij hun verzekeringsmaatschappij of zij daarvoor in aanmerking komen. Een veel voorkomend probleem is de schimmelnagel. Mensen denken in eerste instantie dat ze een kalknagel hebben, maar vaak blijkt het dan schimmel te zijn. Ik ben opgeleid om ook dit probleem vakkundig op te lossen.” Alexandra werkt alleen op afspraak en is telefonisch bereikbaar via 0184-633903.

advertentie
advertentie