Effe dimmen

2 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

INGEZONDEN

Het schijnt erg moeilijk te zijn voor het bestuur van Rabobank Hardinxveld-Giessendam om zich neer te leggen bij het resultaat van een gehouden stemming in februari, waarin tegen een fusie met Rabobank Sliedrecht is gestemd. Altijd wordt beweerd dat de leden het voor het zeggen hebben, maar is dat ook zo? Neen dus! Het bestuur meent zich de vrijheid te kunnen nemen het voorstel opnieuw in stemming te brengen. En wat als het fusievoorstel weer wordt afgestemd? Blijven we dan bezig tot het wel een keer lukt? Een gevaarlijk spel!

Kostbare tijd wordt besteed aan charmeoffensieven, het promoten van de fusie door het personeel, terwijl vooruitlopend op een mogelijke fusie al delen van de organisatie zijn samengevoegd. Gelukkig worden we komende vergadering niet lastig gevallen met ingestudeerde toneelstukjes, maar zal de avond worden opgefleurd met een gastspreker, die als ex-Kamervoorzitter ervaring heeft met het 'effe dimmen' van een kamerlid. Wellicht kan hij de functie van de banken in de huidige crisis belichten en vooral de maatschappelijke roep om versobering en verkleining van het bankwezen benadrukken.

De argumenten om te komen tot een fusie zijn vooralsnog onduidelijk en veranderlijk in de loop van de tijd. Een aantal jaren geleden moest van Rabo Nederland het aantal banken tot 150 worden gereduceerd, maar ondertussen is de wereld wel ingrijpend veranderd. Vorig jaar moesten specialisten worden aangetrokken, maar daar horen we niets meer over. En volgens de laatste Nieuwsstroom is het bestuur van mening dat de noodzaak van de fusie mede is ingegeven door het huidige economische klimaat en de grote effecten daarvan op de bank. Snapt U het nog?

En de toekomstplannen zijn eveneens vaag. Het in juni gepresenteerde 'aangescherpte' fusievoorstel omvat boterzachte tegemoetkomingen die op termijn absoluut niet blijvend zijn. Verder wordt nog een tweede meepraatorgaan gecreëerd. Over een ledenvertegenwoordiging wordt niet meer gerept.

Gepoogd wordt zo sympathiek mogelijk over te komen en de pijnpunten naar de toekomst te schuiven. Een fusie is echter geen wondermiddel. Effe dimmen dus.

Bert de Rooij,

Plompencamp 11,

3371 PD Hardinxveld-Giessendam.

advertentie
advertentie