Bomenkap is minder rigoureus

7 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

Philippo, zelf woonachtig in de Apollostraat, deelde dinsdagavond 9 december 2008 een lijst met negentig handtekeningen uit aan het college van Burgemeester en Wethouders. Hij deed dat tijdens een vergadering van de commissie Grondgebiedzaken en hield en passant een gloedvol betoog waarin hij de gevoelens van de buurtbewoners verwoordde. ,,Het kappen van de abelen is desastreus voor de groene longfunctie”, stelde hij toen én vindt hij nog steeds. ,,Elke gekapte boom is er één te veel”, zei hij gistermiddag. Hij heeft dan nog niet het persbericht gelezen dat de gemeente nét heeft verstuurd. ,,We zijn verbaasd en vinden het ongepast dat het college een persbericht over deze kwestie laat uitgaan. Dit zonder dat eerst met de bewoners, die als buren van het industrieterrein direct belanghebbenden zijn, overleg is gepleegd”, laat hij later via de mail weten nadat hij het persbericht alsnog heeft gelezen en overleg heeft gevoerd met Wim Davidse, die ook in de Apollostraat woont en zich net als zijn buurtgenoot sterk maakt voor het behoud van de bomenrij. Ze stellen vast dat het kappen van gezonde bomen überhaupt en dan nog ten faveure van auto’s in het geheel niet hun wens is. Philippo en Davidse verwoorden hun eigen gevoelens. Ze gaan deze week de meningen van buurtbewoners peilen. Dinsdagavond 13 oktober staat overleg met wethouder Theo Boerman op het programma waarin ze geïnformeerd zouden worden en een dag later zullen ze weer hun oor te luister leggen op het gemeentehuis als het nieuwe plan wordt voorgelegd in de commissie Grondgebiedzaken. Om de belevingswaarde van de Peulenlaan niet aan te tasten blijven de bomen aan de noordzijde van de Peulenlaan om en om staan en blijven in de strook tussen de ‘brug’ en de Handelsstraat alle bomen staan. De helft wordt gekapt.

H’VELD-G’DAM - De gemeente Hardinxveld-Giessendam bereidt al sinds 2007 een plan voor om, zoals dat zo mooi heet, het bedrijventerrein De Peulen te revitaliseren. Eén en ander heeft wel tot gevolg dat de bomen langs de Peulenlaan ‘om’ moeten. Een rigoureuze maatregel waarvoor de gemeenteraad vorig jaar december een stokje heeft gestoken nadat bewoners van de Apollolaan, de buren van het industrieterrein, via onder meer een handtekeningenactie ten strijde waren getrokken. De strijdbijl wordt wellicht weer ter hand genomen: het nieuwe plan om ‘slechts’ de helft van de bomen te kappen stemt immers niet tevreden. ,,We herkennen ons er niet in en blijven bij ons standpunt: geen gezonde bomen kappen”, aldus Robert Philippo.

Door Erik de Bruin

Naar verwachting kan in januari de aanbesteding worden gestart. De uitvoering kan vervolgens in de tweede helft van 2010 beginnen. Áls het volgens de omwonenden en de raad te billijken is.

advertentie
advertentie