Eerste stap op weg naar gezonde levensstijl

7 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

Beter door Bewegen is een programma van De Gezonde Regio en is ontwikkeld in samenwerking met huisartsenpraktijk Hammers, gymnastiekvereniging OKK, fysiotherapiepraktijk Lanser en de Diëtheek. Alle huisartsen in Hardinxveld-Giessendam doen hier aan mee.

H’VELD-G’DAM - ,,Het is belangrijk om te bewegen”, zei burgemeester Maria Wiebosch-Steeman vorige week dinsdagavond bij de opening van het minisymposium ‘Van start met Beter door Bewegen’. Ze voegde de daad niet bij het woord, maar gaf wel aan blij te zijn met de grote opkomst.

Door Wil Sommeijer

De vele vertegenwoordigers van sportverenigingen en zorgprofessionals kregen uitleg over de Gezonde Regio en over Beter door Bewegen, door respectievelijk Arjan Heijblom van Rivas en projectleider Beter door Bewegen en huisarts Erik Hammers. Daarbij werd duidelijk dat motivatie van de deelnemers en steun van familie en omgeving, zoals de werkgever, evenals de toegankelijkheid van de faciliteiten zeer belangrijk zijn. De vraag daarbij was; wat zijn de mogelijkheden binnen de verenigingen? ,,En daar hebben we jullie hulp bij nodig,” riep Hammers de aanwezigen op.

Zijn Amsterdamse collega Louis Overgoor, huisarts in Amsterdam Zuid-Oost en oprichter van Big!Move, een bewegingsprogramma waarvan Beter door Bewegen is afgeleid, liet aan de hand van beelden enige voorbeelden uit zijn praktijk zien. En hoewel preventie goed is, vond hij dat dit niet altijd werkt. Promotie wel. Dat is belangrijk om mensen in beweging te laten komen. ,,En breng daar vooral plezier en lol in, doe iets geks”, aldus Overgoor.

Hoe leuk bewegen is bewees jongleur Harm van der Laan, Nederlands kampioen jongleren. Na adembenemend jongleerwerk met twee diabolo’s en vele balletjes, mochten de aanwezigen zelf met originele jongleerballetjes aan de slag. ,,Het is eigenlijk heel eenvoudig, je gooit het balletje gewoon van je ene in je andere hand”, grapte Harm. Tot slot van het minisymposium werden in een paneldiscussie vier stellingen geponeerd waarvoor de aanwezigen respectievelijk een groene of een rode kaart konden geven.

Het minisymposium vormde de aftrap van Beter door Bewegen, een stap op weg naar een gezonde levensstijl. Wie hieraan wil deelnemen, moet dit met de eigen huisarts overleggen. Die verwijst dan door naar het project.

advertentie
advertentie