‘Een heerlijke, spannende tijd’

28 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

Kroon vertelt: ,,Van oudsher komt Sinterklaas bij het pontje in Boven-Hardinxveld aan. Met een boerenkar ging de Sint dan ook altijd naar Beneden-Hardinxveld toe. Op een bepaald moment liep Boven-Hardinxveld steeds meer leeg en gingen de winkeliers naar Beneden-Hardinxveld. In 2001 kwam Sinterklaas niet meer hier aan omdat bijna alle winkeliers naar Beneden-Hardinxveld waren getrokken. Binnen een aantal dagen heb ik geregeld dat de Sint tóch ook hier voet aan wal zou zetten. Ik regelde vergunningen en zo kwamen er twee verschillende intochten.” Een jaar later richtte Kroon het Sinterklaascomité op. ,,Uiteindelijk kregen we ook weer contact met winkelcentrum De Giessenhof. Het contact was toen nog niet zo goed als nu, maar we namen de intochtorganisatie van hen over. Zo kwam de organisatie van de intocht van Sinterklaas weer in handen van één comité en volgend jaar doen we het al voor de tiende keer.” Bij het verwelkomen van de Goedheiligman komt ontzettend veel kijken, zo blijkt uit het verhaal van Kroon. ,,De kapitein van de Waterbus werkt belangeloos mee en ook de truck met het podium die de Sint vervoert, wordt vrijwillig geregeld. Ook moet van alles op poten worden gezet voor de Sinterklaasmarkt. Draaiboek, dranghekken, containers, verkeersborden; er moet allemaal rekening mee worden gehouden.”

Comité zorgt voor vlekkeloze aankomst Sint H’VELD-G’DAM - ,,Ik heb iets met de Sint. Ik vind het een heerlijke, spannende tijd.” Aan het woord is Alie Kroon, voorzitter van het Sinterklaascomité van Hardinxveld-Giessendam. En voor wie denkt dat het nog lang geen 5 december is, al over 3,5 week - op zaterdag 21 november - meert de Sint in Hardinxveld-Giessendam af om alle kinderen van cadeaus te voorzien. Ook dit jaar verzorgt het vijfkoppige Sinterklaascomité, bestaande uit Kroon, Jan Boerman, Elma Both, Jan van Wingerden en Milan Maurer, samen met een klein legertje van zeventig vrijwilligers, weer de aankomst van de Goedheiligman in het dorp.

Door Marjanne Dijkstra

Nieuw in het programma van Sinterklaas is de zaterdagmiddag van de Goedheiligman. Na een wandeling over de Buurt, een bezoek aan de Sinterklaasmarkt in De Lange Wei en een wandeling door winkelcentrum De Giessenhof gaan de Sint en zijn Pieten een rondvaart maken over de Giessen met verstandelijk gehandicapte kinderen. Kroon: ,,Dat is de eerste keer. Sint wil er namelijk voor iedereen zijn.”

Volgend jaar is het de tiende keer dat Kroon met haar Sinterklaascomité de intocht van de Spaanse kindervriend organiseert. En het comité wil groots uitpakken: ,,We willen een kindermiddag houden in De Wielewaal waarbij de kinderen gratis naar binnen kunnen. Voor de middag van 20 november 2010 hebben we Jochem van Gelder (bekend van het NCRV-programma Praatjesmakers) met zijn ‘Wild Geraas’ geboekt. Samen met United by Music willen we er een enorm feest van maken.” De uitvoering van het plan is in volle gang. Voormalig burgemeester Roel Augusteijn stelde informeel al de sporthal gratis ter beschikking, maar de huidige eerste burger Maria Wiebosch-Steeman moet haar officiële fiat nog geven. Kroon: ,,We hopen dat zij ziet wat een mooi feest dit is. Verder willen we een oproep doen aan burgers en bedrijven die het Sinterklaasfeest een warm hart toedragen. We hebben heus wel wat gespaard in tien jaar, maar we kunnen voor volgend jaar nog wel wat sponsoring gebruiken.”

advertentie
advertentie