Zorgen om toename verkeersdruk

28 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

De vragen die maandagavond gesteld werden gingen voornamelijk over de verwachte grote toename van het verkeer. Immers, veel kinderen worden met de auto naar en van school gebracht en gehaald. Ook was er zorg over de afwikkeling van het verkeer en het aantal parkeerplaatsen. Zestien parkeerplaatsen komen erbij, zo werd de vragenstellers verzekerd. Zij pleitten voor het instellen van eenrichtingsverkeer voor het hele gebied. Wethouder Cor de Jong verzekerde de aanwezigen dat het nu slechts om een eerste indruk van de plannen gaat. ,,We zullen de details verder uit moeten werken. Een wijziging van het bestemmingsplan is nodig. We komen dus zeker nog enige malen bij u terug voor informatie.”

Vragen over nieuwbouw school H’VELD-G’DAM – De verwachte toename van de verkeersdruk rond de nieuwe locatie van de Koningin Wilhelminaschool, zorgt voor ongerustheid bij bewoners van de Lekstraat en omgeving. Zij uitten maandagavond hun zorgen tijdens een inspraak- en presentatieavond.

Door Wil Sommeijer

Architect Hans Groenewegen van Architectenbureau Jorissen Simonetti gaf een duidelijke uitleg over de situering van de school. Het uit drie verdiepingen bestaande schoolgebouw telt twintig lokalen, een soort atrium, veel glas, twee aparte ingangen voor de onderbouw en de bovenbouw en wordt voorzien van zonnepanelen. De fietsenberging wordt ingebed in een soort heuveltjes en taluds. Aan de voorzijde van het gebouw, te zien vanuit de Waalstraat, komt de speelplaats (260 vierkante meter) voor de onderbouw en de bovenbouw (460 vierkante meter) kan spelen aan de achterzijde die grenst aan de groenstrook.

Ook op de oude locatie van de Koningin Wilhelminaschool gaat het nodige veranderen. Omnivera wil daar verpleegeenheden en aanleunwoningen bouwen. De gemeente verkoopt hiervoor een deel van de grond aan Omnivera. Een eenvoudig plan, bescheiden van omvang waarvoor financiële dekking bestaat en dus kan worden uitgevoerd. De plannen van enkele jaren geleden, waarin zelfs hoogbouw tot elf hoog was voorzien en waarvoor vanuit de omwonenden felle tegenstand kwam, gingen van tafel. In een innige samenwerking tussen gemeente, Omnivera, de architect en Rivas werd een plan gerealiseerd voor de bouw van verpleegeenheden en aanleunwoningen, zogenaamde levensloopbestendige woningen. Een deel van verpleeghuis Tiendwaert, dat binnen enkele jaren moet verdwijnen, wordt naar deze nieuwe locatie verplaatst. In totaal komen dertig plaatsen voor verpleeghuiszorg en 21 aanleunwoningen, waar ook verpleeghuiszorg kan worden gegeven.

Van het parkje aan de Jupiterstraat en van de bomen en het groen langs de Marsstraat en de vele vogels die daar hun hoogste lied zingen zullen de omwonenden van de Jupiterflat en de Peulenflat kunnen blijven genieten, want dat blijft gehandhaafd. Op de vraag of door middel van een weg een ontsluiting tussen de Jupiterstraat en de Uranusstraat gerealiseerd kan worden, werd door wethouder De Jong niet direct positief op gereageerd. ,,Daar zijn nogal wat kosten mee gemoeid, maar het zal een punt van aandacht zijn.” Ook deze plannen worden verder uitgewerkt.

Over een locatie voor nieuwbouw van de school wordt al geruime tijd gesproken en zijn verschillende plannen de revue gepasseerd. Uitgangspunt daarbij was steeds herbouw op de huidige locatie aan de Jupiterstraat of op de locatie Het Fort. Enige maanden geleden werd het Peulenplein als mogelijke locatie genoemd, maar daar kleefden volgens de commissie Grondgebiedzaken de nodige bezwaren aan, waarop het college van B&W het voorstel terugtrok. Daar kwam bij dat er een alternatief plan in beeld kwam, de locatie Lekstraat/Merwedestraat. De maisonnetteflat wordt afgebroken en woningcorporatie Omnivera lanceerde het idee om de school op die locatie te bouwen. Tevens stelde Omnivera voor om op de oude locatie van de school verpleegeenheden en aanleunwoningen te bouwen in samenwerking met Rivas. Piet van der Priem, directeur van Omnivera, sprak maandagavond van een unieke samenwerking tussen gemeente, architect, Omnivera en Rivas. Gezamenlijk is binnen enkele weken een plan op hoofdlijnen gepresenteerd dat nog verfijnd moet worden. De gemeenteraad moet donderdagavond tijdens de raadsvergadering over beide plannen een besluit nemen. Wie de plannen nog eens wil bekijken kan dat doen op de gemeentelijke website.

advertentie
advertentie